Önümüzdeki dönemin mega projelerinden biri hiç şüphesiz KOBİ OSB olacak. Şayet gerçekleştirilirse büyük bir iş başarılmış olacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı ve yeni dönem adayı Alinur Aktaş’ın iş dünyasıyla imza altına aldığı protokol, bu açından son derece önemli.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Büyükşehir’in uyumlu bir çalışma iklimi yakalayıp bu projeyi muhakkak hayata geçirmesi gerekiyor.

Geçen akşamlardan birinde KOBİ’ler iftarda buluştu.

“Şehrin kuzeyinde, doğusunda ve batısında üç tane lojistik merkezi oluşturacağız” diyen Başkan Alinur Aktaş, şöyle dedi:

“KOBİ OSB için daha önceden talep toplanarak bir süreç belirlenmiş. Dört bin dönümlük alana ve ilave olarak da iki bin beş yüz dönümlük alan daha katılıyor üzerine. Biz şehrin hem doğusunda hem de batısında olmak üzere iki tane KOBİ OSB alanı planlayacağız. Kim nerede yer alacak bunun tamamını Ticaret ve Sanayi Odası'nın KOBİ Konseyi belirleyecek. Bu noktadaki alanlarımız hazır. Herhangi bir tartışmaya mahal vermemek adına özellikle yapacağımız protokol çerçevesinde hemen akabinde hareket etmeye başlayacağımızı ifade ediyorum.”

Aynı programda konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay’da projenin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“KOBİ OSB projesi, firmalarımızın talepleri ve Bursa’mızın ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıktı. BTSO KOBİ konseyimizin çalışmalarıyla şekillenen projemiz, bugün Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde, Bursa’mızın geleceği için dönüm noktası olarak gördüğüm stratejik bir hamleye dönüştü.  Mevcut üretim alanlarında bile kent ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan KOBİ’lerimiz, planlı yeni sanayi alanlarında ihracat, istihdam ve toplam iş hacimlerini ciddi ölçüde artıracaktır.”

***

Büyükşehir ve BTSO arasında böyle bir projede ortak hareketin sağlanmasını kent adına bir kazanım saymak gerek. Çünkü şehrimizin, acilen kent içinde kalmış irili ufaklı dağınık haldeki sanayi yapılarından arındırılması gerekiyor.

Bu hem kentin sağlıklaştırılmasını sağlayacak hem de üretimi verimli kılarak ekonomiye katkı koyacak bir projedir. Bunun için gerekli olan ortak bir irade beyanıydı. Ki bu dönemde sağlanmış olması rastlantısal değil.

Bursa için bir dengeli, ölçülü, ‘ortak akıl’ ile yeni hizmetler üretme sürecine geçildi.

Merinos AKKM’deki KOBİ buluşmasından birkaç gün sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, şehrimizi ziyaret etti.

BTSO’da iş dünyası temsilcileriyle buluşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın KOBİ OSB’ye ilişkin ifadeleri öne çıktı:

“Yerel yönetimlerin işletmeler ve çalışanlar için uygun bir iş ve yatırım ortamına katkıda bulunması çok önemli. Şehrin geleceğinin iş dünyası ile istişare içinde, birlikte planlanması yönünde bir anlayışımız var. Bu anlamda Bursa’da hayata geçecek KOBİ OSB projesini çok önemli buluyorum. Emeği geçenleri yürekten tebrik ediyorum. Gerçekten çok güzel bir proje. Şehir merkezindeki 8 bin KOBİ şehrin doğusunda ve batısında kurulacak KOBİ OSB’lere dahil edilecek. Böylece çok düzenli, sistemli bir şekilde üretim altyapısına kavuşacaklar. Merkezi idare, yerel yönetim ve iş dünyası iş birliğine çok güzel bir örnek. Bu projeyi de yakından takip edeceğiz…”

Sayın Yılmaz, söz konusu buluşmada bir de ulaşım ile ilgili değerlendirmede bulunarak artık demiryoluna yöneldiklerini belirterek “Bandırma Bursa Yenişehir Osmaneli hızlı tren projemizde çalışmalar devam ediyor. Sadece bu projeye 2024 yılı için 13 milyar TL ödenek ayırdık. İstanbul-Ankara hızlı tren hattı ile entegre olacak bu proje sayesinde Bursa ile İstanbul ve Ankara arasındaki seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya inecek. Yine demiryolu ağlarının OSB ve limanlarla bağlantısına da öncelik vereceğiz. İhracatımızda rekabet gücünü artırmak, firmaların lojistik imkanlarını geliştirmek için bu konuyu çok önemli buluyoruz” dedi.

***

Hiç şüphesiz seçim sonrası en yakından takip edeceğimiz konuların başında KOBİ OSB gelecek… Nerelerde olacağı şimdiden tartışılıyor. Doğu’da yer belli: Kestel/Soğuksu. Batı’da neresi olacak?

Gerçekleşmesi için kamuoyu desteğine de ihtiyaç duyulacak projenin ayrıntılarını araştıracak ve her daim gündeme taşıyacağız.

Bu sürecin şeffaf ilerlemesi, KOBİ’lere eşit davranılması, esnafın Çataltepe’de yaşadığını KOBİ’lerin yaşamaması, gerçekten kent içinde kalmış verimsiz ve plansız alanların taşınması gerekiyor.

Sürecin dün olduğu gibi yarın da takipçisi olacağız.

Saygıyla…