Dünyada üç çeşit gül biliyorum. Birincisi; alemlere rahmet olarak gönderilen sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’dir. İkincisi; kendisinden gülyağı ve esans üretilen, güzel görünüşü ve kokusu ile cenneti hatırlatan, en çok Isparta’da yetişen bitki, gül.
***
Üçüncüsü; eğer ehl-i iman ve saliha ise Peygamberimizin müjdesi ile Rabbimiz tarafından ayaklarının altına cennet serilen, hamile iken sıkıntısı hiç bitmeyen, doğum anında dakikada bin kez ölüp ölüp dirilen annedir.
***
Küçük bile olsa bir tehlike anında içten gelen bir feryatla ‘evladım’ diye haykıran ve dişi bir aslan gibi yavrusunu korumaya koşan, ömrü boyunca evlatları için hayatını ortaya koyan anne.
***
Evlatları için bütün hizmetleri karşılıksız yapan, ‘yarın bana itaat ve hizmet etmeseler bile şimdi onları sevdiğim bana yeter’ diyerek samimiyetini ortaya koyan, evlatları evde olmadığı zamanlarda sessiz ve mutsuz yaşayan anne.
***
Kendisi evde olmadığı zamanlarda sessiz ve mutsuz yaşanan, evin ışığı, başların tacı ve gönüllerin ilacı diye iltifat edilen İslâmî ve insani yaklaşımları, iltifat ve ikramları ile komşuları ve misafirlerine ‘Allah C.C. senden razı olsun’ dedirten anne.
***
‘Bir insanın karısı, o adamın yarısı’ diye iltifat gören, en güzel değerini İslam’da bulup, kitabımıza uygun davranışları, giyim kuşamı ve kılık kıyafeti ile melekleri hatırlatan, kocası yanlış yollara sapsa bile ‘yuvam yıkılmasın, çocuklarım öksüz kalmasın’ diyerek sabır ve sebatla onun ıslahı için dua eden anne.
***
Duası; Peygamber duası gibi tesirli olan, kitabımız Kur’an-ı Kerim’e uygun gönül açısı sözleri ve davranışları ile evde adeta cennet hayatını yaşatan, yağmur yüklü bulutlar gibi sevgi yüklü olan anne.
***
Eli Kuranlı, kalbi imanlı, başı örtülü, şefkat ve merhamet pınarı, nur yüzlü ve fedakar gül; annelerimizdir. Çocuklar annelerine daha yakın olurlar, dertlerini ilk annelerine anlatırlar.
***
Allah-ü Teala annelere ayrı bir duygu, fıtrat ve güç vermiştir. Teşbihte hata olmaz derler. Günün birinde mutlaka şahit olmuşsunuzdur; tavuklar civcivleri yokken sıradan bir hayat yaşarken, yumurtaları civcive dönüştüğü zaman onları korumak için adeta bir kaplana dönüşürler. Sanki o aynı tavuk değilmiş gibi.
***
Anneler çocuklarını karnında taşıma, doğurma, emzirme, uykusuz kalma gibi olağanüstü bir güçle donatılmıştır. Sadece doğum sancısı bile dayanılması imkansız zor bir süreçtir.
SON SÖZ
Gazetelerden 100 kadar anneler hakkında şiirler kestim. Bu süreçte sadece 2 tane babayı öven şiir bulabildim. Bu anneleri taşıyan, destek olan güzel yürekli babalarımızı da unutmayalım.