2011/13 sayılı "İlişiksizlik Belgesi" konulu Genelge'nin 3.1 numaralı bölümünde; "5510 sayılı Kanun’un 85’inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen kurum ve kuruluşlar tarafından ihale mevzuatına göre yaptırılan her türlü işlerde, ünitece yapılacak araştırma; işin kesin kabulünün ya da geçici kabulünün noksansız olarak yapıldığı tarihten sonra ve işverene ödenmesi gereken Katma Değer Vergisi hariç, malzeme fiyat farkı ve akreditif bedeli dâhil toplam istihkak tutarına, işin asgari işçilik oranının yüzde 25 eksiği uygulanmak suretiyle yapılır" hükmü yer almaktadır.
***
Aynı Genelge'nin 3.2 numaralı bölümünde ise; “İşin sözleşmesinde çalıştırılacak sigortalı sayısı belli ise, öncelikle bu sigortalıların kişi/gün sayısı üzerinden Kuruma bildirilip bildirilmediği araştırılır. Bu araştırma sonucunda Kuruma bildirilmeyen sigortalılar ile ilgili belgelerin verilmesi, yapılacak bir ay süreli bir tebligat ile işverenden istenir. Belgelerin verilmemesi veya eksik verilmesi hâlinde bu belgeler ünitece re’sen düzenlenir. Sözleşmesinde kişi sayısı belirtilmiş olan ihale konusu işlerde, kişi sayısı üzerinden değerlendirme yapılması gerektiğinden ve kişi sayısı eksik bildirilmiş ise eksik bildirilen kişi sayısı üzerinden aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmesi mümkün olduğundan ayrıca istihkak tutarına işçilik oranının yüzde 25 eksiği uygulanmak suretiyle araştırma işlemi yapılmasına gerek bulunmamaktadır. İşin sözleşmesi ile Kuruma yapılan bildirimler arasında bir eksikliğin bulunması hâlinde, söz konusu eksikliğin ihale makamınca doğrulanması durumunda bazı aylardaki kişi/gün sayısı eksikliği üzerinde durulmaz.” ifadeleri yer almaktadır.
***
Buna göre;
– İhale konusunun sürücüsüz binek/hafif ticari araç kiralama işi olması halinde, ihale makamınca sigortalı çalıştırılmadığının belirtilmesi kaydıyla yeterli işçilik bildirilip bildirilmediğinin tespiti amacıyla ön değerlendirme işlemi yapılmayacaktır. Ancak aksine bir tespit bulunmadığı sürece hizmet iptali yapılmayacaktır.
– İhale konusunun bir kısmı sürücülü ve bir kısmı sürücüsüz araç kiralama işi olması, işe ait sözleşme veya teknik şartnamede sürücülü olarak kiralanan araç ya da personel sayısının belirtilmesi halinde; 2011/13 sayılı Genelge’nin "3.2" numaralı bölümünde belirtilen hususlar çerçevesinde kişi/gün sayısı üzerinden asgari işçilik araştırma işlemi yapılacaktır.
İşe ait sözleşme veya teknik şartnamede sürücülü araç ya da personel sayısı belirtilmemişse, Sosyal Güvenlik Kurumu Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca belirlenen Çeşitli İşkollarına Ait Asgari İşçilik Oranlarını Gösterir Tebliğ’de yer alan oran ve hak ediş tutarı esas alınarak işlem yapılacaktır.
– İhale konusunun bir kısmı sürücüsüz araç, bir kısmı da sürücüsüz iş makinesi kiralama işi olması ve iş makinelerine ait bakım, onarım, yağ değişimi, yedek parça temini gibi yükümlülüklerin yükleniciye ait olduğunun belirtilmesi durumunda da yine Tebliğ’deki oran ve hak ediş tutarı dikkate alınarak asgari işçilik araştırma işlemi yapılacaktır.
– 5510 sayılı Kanun’un 85’inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan idarelerin, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu veya 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile sınırlı kalmaksızın kendi mevzuatlarına göre yaptıkları araç kiralama işleri de asgari işçilik uygulaması kapsamındadır.