Osmangazi Belediye Başkanı ve yeni dönem adayı Mustafa Dündar, dün basınla buluştu.

Konuşmasının bir bölümünde Osmangazi Meydan projesine yönelik ‘beton’ eleştirilere yanıt veren Başkan Dündar, “Orası zaten betondu” dedi.

Projenin vatandaşla istişare ederek şekillendiği vurgulayan Dündar, “Otopark denildi, yer altına 2 bin araçlık otopark yaptık” diyerek kent merkezinin yayalaşmasına katkı sunduklarını savundu.

Meydan için yalnızca kamulaştırmanın ‘3 milyar liradan’ fazla olduğunu açıklayan Mustafa Dündar, o bölge için “Bursa’nın merkezi, en kıymetli yeri” tanımlamasında bulundu.

Projenin ilk etabının makyaj aşamasında olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Dündar, ikinci etaba 31 Mart’tan sonra başlayacaklarını ifade etti.

***

Başkanın açıklaması sonrası aklıma 10 Ağustos 2023 Perşembe günü geldi.

O gün de dün olduğu bir basın ordusu Başkan Dündar’ın davetiyle Osmangazi Meydan projesini yerinde incelemiş ve Sayın Dündar, projeye ilişkin bilgiler vermişti.

Programda yer alan bir gazeteci olarak izlenimlerimi 11 Ağustos 2013’te yayınlanan ‘Dündar’ın ardından neler konuşulacak?’ başlıklı yazıyla aktarmıştım.

Dileyenler şu bağlantıdan okuyabilir: https://www.liderhaber.com.tr/dundarin-ardindan-neler-konusulacak

Yine de yazıda geçen bir bölümü aktarmak istiyorum.

“Osmangazi Meydanı, bir kentsel tasarım projesi.

72 bin metrekarelik inşaat alanına sahip projenin toplam maliyeti 416 milyon lira.

Proje için 151,7 milyon liraya 23 bin 315 metrekarelik alan kamulaştırılmış ve ortaya 40 bin metrekarelik bir meydan çıkmış. (Dündar, kamulaştırma bedeli için 200 milyon dedi ama el broşüründe kamulaştırma bedeli 151,7 milyon olarak yazdığı için onu baz aldık)

Meydanın altında 2 bin araçlık kapalı otopark, üstünde ise 500 kişilik nikâh salonu olacak.”

Sizin dikkatinizi çeken bir veri oldu mu?

Dün, o kalabalıkta sorma fırsatım olmadı. Acaba bu kamulaştırma rakamında bir karışıklık mı var?

Yanıt alırsam aktarırım.

***

Mezkûr yazıda projede ticari alanlar bulunması fikrini benimsediğimi ifade etmiş ve şöyle demişim: “O kadar büyük kamulaştırma bedeli ödeyip sonra alanı boş bırakarak kuşları yemleme meydanı oluşturmayı mantıklı bulmuyorum.

Yeşil alandan ziyade bir çekim ve hareket merkezi fikrine yakınlıkla ‘ticari alanlara’ sıcak bakıyordum.

Bugün bir özeleştiriyle aktarmalıyım ki artık ticari alan değil de oranın bir külliye kimliğine bürünmesi gerektiğine inanıyorum.

Hatta bunu, 24 Ocak tarihli ‘Osmangazi adayına öneri’ başlıklı bir yazıda anlatmaya çalıştım.

Dileyenler şu bağlantıdan okuyabilir: https://www.liderhaber.com.tr/osmangazi-adayina-oneri

Hüdavendigar, Muradiye ve Yeşil gibi ecdat yadigarı külliyelere ev sahipliği yapan ilçeye mimari özellikleriyle değilse bile kullanışı itibarıyla yeni bir külliye kazandırılabilir.

Biliyorum ki proje mevcut maliyetiyle son derece büyük ve ağır bir yük. Bu noktada o yazıda da aktardığım üzere “Belediyenin yaptığı onca kamulaştırma ve inşaat maliyetinin ardından oradan gelir elde etme beklentisini de anlamak gerek.

Ama yine de ‘biz, neden olmasın?’ diyen tayfa olarak Başkan Dündar, Osmangazi Meydan projesine böyle bir kimlik kazandırırsa toplumsal fayda açısından yaptığı hizmeti kat be kat büyütecek bir işe imza atmış olacağına inancımızı aktarmakla yükümlüyüz.

Sayın Başkan Mustafa Dündar’a çağrım budur: Gelin orayı kültür, sanat ve huzur adası olarak ilan edin. Büyük bir kütüphane kurun. Sanat galerisi açın. Sivil topluma düşünce ve fikir odaları tahsis edin. Bir şair kürsüsü yapın. Küçük bir amfi olsun…

***

Mustafa Dündar, kamuoyunda AK Parti’nin 3 dönem kuralına takılarak yeniden aday gösterilme ihtimali düşük farz edilen ve hatta bu sebeple en çok aday adayı çıkan ilçelerin başında gelen Osmangazi’de dördüncü dönem için aday gösterildi.

CHP’li Erkan Aydın ile bir kez daha yarışacak olan Dündar, siyasi konularda oldukça sakin ve kendinden emin bir izlenim verdi.

Muhalefetin ittifaksız yapısı, bu seçimi 2019’a kıyasla daha rahatmış gibi gösterse de Erkan Aydın’ın o günkünden daha tecrübeli ve iyi çalıştığına şahit oluyoruz. CHP’nin Büyükşehir adayı Mustafa Bozbey’in aksine Erkan Aydın belli ki aradan geçen 5 yılı boş geçirmemiş…

Yine de icraatlarıyla Başkan Dündar’ın sahayı domine etme gücüne sahip isim olarak önde olduğunu söylemek mümkün.

Saygıyla…