Bugün AK Parti’de seçim öncesi bayram havası esecek. Çünkü çarşamba günü yapılacağı duyurulan ilçe aday tanıtım toplantısı bugün Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak.

Tabi benim bayram havası dememin birinci sebebi rutin bir aday açıklamasının gümbür gümbür bir açıklamaya dönüşmesi. İkinci nedeni ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kuvvetle muhtemel Antalya için vereceği müjdeler!

Örneğin ulaşım sorunun çözümü ve hızlı tren tarihinin öne çekilmesi gibi önemli konular… Bunlara birçok ekleme de olacaktır. Buna eminim. Çünkü Antalya’nın yeniden kazanılması için vaatten çok acil hayata geçirilecek konularla ilgili tarih verilmesi ön planda olacak.

Buraya kadar bugün olabilecek olasılıkları ele aldık. Biraz da geçmişe gitmek istiyorum. Hem de öyle böyle değil. Çocukluğumuza, gençliğimize, yakın tarihimize kadar.

Çocukluğumuzdan beri, ‘Gümbür gümbür gelme’ tabirini duyarız. Gümbür gümbür gelenler, gümbür gümbür de gider bazen. Çocukluk işte. Gümbür gümbür tabiri hep hoşumuza girmiştir.

Siyasetçiler gümbür gümbür demeyi pek sevdiklerinden olacak, kalabalıkları gördükçe coşmaları, saatlerce kürsülerde konuşmaları ve nutuk çekmeleri meşhurdur.

Merak etmeyin, seçim yakın ve yine aynısı olacak. Geçmişe bakarsak kalabalıklar olduğu müddetçe, gümbür gümbür geliyoruz lafını çokça dillendirdiklerini görürüz.

Gümbür gümbür gelinir, gümbür gümbür şov yapılır, gümbür gümbür nutuk atılır, gümbür gümbür büyünür, gümbür gümbür dinlenilir, gümbür gümbür gidilir.

Nedir bu gümbür gümbür gelmek? Hiçbir engel tanımadan, ezip geçerek güçlü bir şekilde hedefe ulaşmak diye açıklanabilir. Sokağa bir çıkın, tanıdığınız siyasetçilerle ve onların çevreleriyle bir konuşun, görüşün.

Gümbür gümbür gelenleri dinleyin bir hele. İktidar gümbür gümbür, ittifak eden partiler gümbür gümbür, muhalefet partileri gümbür gümbür; gelen gelene! Elbet gelecekler. Çünkü onlara verilecek oylar var.

Siyasette gümbür gümbür gelen ilk parti, rahmetli Adnan Menderes’in Demokrat Partisi. Onu rahmetli Süleyman Demirel’in Adalet Partisi, rahmetli Özal’ın Anavatan Partisi ve Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Partisi takip ediyor.

Gümbür gümbür gelmek siyasetimizle özdeşleşen bir deyim. Bu kavram siyasi partilerin adeta rüyasıdır. İktidara doğru giden parti yürüyüşlerinin mihenk noktasıdır.

Yukarıda ifade ettiğim gibi, tek başına iktidara gelmek, ülkemizde çok az sayıda partiye nasip olmuştur. Bunun en canlı ve son örneği 20 yılı aşkın süredir iktidarda kalan AK Parti’dir.

Partilerimiz gümbür gümbür gelir de, adaylarımız gümbür gümbür gelemez mi? Asıl onlar geliyorlar. Adaylarımız her gün otobüs ve minibüslerle şehri dört tur atarak gümbür gümbür gürültü yaparak geliyorlar. Kâh evimizin kâh kulağımızın içinde beynimizi uğuldatıyorlar.

Adaylarımız tahmin konusunda da bir hayli bonkörler. Partilerinin tahminlerini bile aşmayı başarıyorlar. Kime sorsan kazanacağını hatta kesin olduğunu söylüyor.

Her yiğidin gönlünde mutlaka bir aslan yatıyordur. Ondan kuşkum yok. Allah herkesin gönlüne göre versin ama bir de hayatın gerçekleri var; ortaya çıkan, yaşanan tablolar var. Bunları göz ardı etmemek ve ona göre konuşmak lazım.

Niye mi? Gümbür gümbür gelmenin raconu bu da ondan. Bu denli iddialı olma sendromuna sıtma misali tutulmuş, inanmış ve inandırılmış insanı ülkemiz dışında başka bir yerde bir arada göremezsiniz.

Görün bakın ilk gümbür gümbür gidecek olanlar hayal görenler, doğruyu kabul edemeyip doğru söyleyene kızanlar ve öfkelenenler olacak. Sonra yüzler kızaracak ama iş işten geçecek.

Siyaset bir terbiyedir, nezakettir, kültürdür. Şan, şöhret, nam kazanmak için siyasete girenlerin sonu hüsrandır. Fakat bunların içinde en anlaşılmaz olanı da ayaklarımızı yere basarak söylüyoruz diyerek telaffuz edilen sözler…

Allah’tan yüzde yüz diye bir kabulümüz var. Verilen yüzdeleri üşenmeyip alt alta yazdık. Yüzde iki yüzü geçti! Seçime girecek partilerin sayısını göz önüne alır ve hesabı duygusal olmadan yaparsak gerçekleri görür ve ona göre davranırız.

Ben buradan bir kez daha yazmakta fayda telakki ediyorum; “Doğru çok iyi bir vitamindir. Bünyeye girdiği zaman hazmedene fayda, hazmedemeyene ise aksi tesir yapar.”

Neyse gümbür gümbür başladık yazımıza gümbür gümbür bitirelim. Gümbür gümbür bir tahmin yapalım! Hatta tahminlerin gümbürdemesi gibi bir şey bu! Duy 31 Mart duy: Gümbür gümbür geliyorlar! Bugün günlerden Cuma haydi gümbür gümbür namaza! Hayırlı cumalarınız hayırlı hafta sonlarınız olsun.