Sevgili gençler; elinize bol bir para geçti, durumuna göre yoldan geçenlere yardımcı olmak istiyorsunuz. Evinizde yol kenarında. Sabah erkenden beklemeye başladınız, hazırlığınız da var.
***
İlk önce çoban geliyor, mallarını sürerek. Hemen cevizle peyniri harmanlayıp ekmeğin arasına koyun, gazete kağıdına veya naylon poşete sararak sevginizle birlikte ikram edin. 
***
Baktınız ki öğrenci geçiyor, 100’er lira verin ki öğle yemeğini kendileri alıp yesinler. Baktınız bel küreğini omuzlamış adam bahçeye gidiyor, hemen ekmek arası helva gibi bir şey yapıp verin.
***
Baktınız iki postacı geçiyor, onları durdurup tel kadayıf ikram edin. Baktınız iki jandarma geçiyor ‘vaktiniz varsa 5 dakika buyurun’ deyin. Hemen tereyağlı yumurta pişirin, yanında sıcacık çay ikram edin. 
***
Baktınız mahallenin muhtarı, öğretmeni, imamı geçiyor onları durdurun. Bir ateş yakıp karınlarını doyurun. İyilik bulaşıcı bir haslettir. İnsanların yüzünde oluşturacağınız bir gülümseme dünyalara bedeldir. 
***
Hz. Mevlâna ne güzel söylemiş: ‘Ağızdan çıkan söz, bil ki yayından fırlamış ok gibidir. Gittiği yerden geri dönmez’. Çıkmadık candan ümit kesilmez. Sözler kalpten çıkarsa kalbe kadar ulaşır. Ağızdan çıkarsa kulaktan öte gidemez. 
***
Kasas Suresi’nde Rabbimiz ‘böbürlenme! Çünkü Allah böbürlenip şımaran insanları sevmez’ buyuruyor. Lokum çiğnenmeden yutulmaz. Yalanı söküp atmadan gerçeği dikmeye çalışma, tutmaz. ‘Cenap Şehabettin’.
***
Büyük dağa kar yağmadan küçük dağa sıra gelmez. Başa gelmedik iş olmaz, ayağa değmedik taş olmaz. Baş sallamakla kavuk eskimez. Her başına kavuk takan Arapça bilmez.
***
Namaz İslam’ın direği, inananlar da nurudur. Müslümanın miracı kulluğun kabulünün olurudur. Böyle temizleyiciyken beş vakit namaz, şimdi anladım ki namazsız Müslüman olmaz. ‘Abbas Yunal’ 
***
Asık suratlının ikram ettiği çay bile neşe ile içilmez. Hatta onun yanında fazla durulmaz. Gülümseme de bulaşıcıdır. Birine gülümsemek aynaya bakmak gibidir. Deneyin, karşınızdakinin de gülümsediğini göreceksiniz.
SON SÖZ
Birine ‘inanılmaz’ diyeceksen, asıl onun ‘istikametindeki ısrarına’ hayran ol! Kabiliyet eksik değil toplumumuzda; sadece hedefsiziz ve gelişmiyoruz. ‘Muammer Erkul’