Tehlikeli bir sorunu ucuz bir kaza ile atlattığımız zaman herkesin aklına, “Bir musibet bin nasihatten yeğdir” atasözü gelir. Sonra balık hafızalı olduğumuz için unutur gideriz.

Yani, insanlar genellikle yaşadıkları zorluklardan ve hatalardan daha fazla ders çıkardıkları için pek çok uyarıdan daha etkili bir şekilde öğretici olduğunu ifade ediyor bu atasözü.

Ama o sadece anlık söylenip geçiyor. Sonrası “Aynı tas aynı hamam” misali devam ediyor. Tehlike unutuluyor, önlem alınmıyor. İnsanlar bazen göz göre göre ölüme gönderiliyor.

Ben bunları niye anlattım? Filmi biraz geriye 2011 yılı 24 Mayıs’a saralım. Lara Semti'nde Erenkuş Plajı yanındaki yüzme platformunun hemen önünde denizde yüzenlerin üzerine falezlerden kopan kaya parçası düşmüştü.

Kopan kaya parçası, o sırada soyunma kabinlerinde olan 20 yaşındaki Mesut Acun ve 18 yaşındaki Yusuf Kenan Şahin’in üzerine düşmüş, Acun olay yerinde yaşamını yitirirken, Şahin de yaralanmıştı. Olay anında denize yuvarlanan kaya parçalarının o sırada yüzmekte olan tatilcilere isabet etmemesi ise olası bir faciayı önlemiş derin bir “OHHH” çekmiştik. Çünkü bir kişi yaşamını yitirmesine rağmen facia ucuz atlatılmıştı.

Dün bir arkadaşım Erenkuş Plajı’nın hemen yanı başında halkın kullandığı alana kaya parçalarının tekrar düşmeye başladığını ve toprak kaymasının halen devam ettiğini gösteren video ve fotoğraflar gönderdi. İzledikçe, baktıkça dehşete kapıldım.

Muhtemelen bunlar geçen hafta yaşanan yağış ve fırtınanın oluşturduğu hasar ve etki. Allah’tan havalar biraz NANE MOLLA gidiyor da o bölgeden denize girenler henüz yok! Şimdi bu olay tam deniz sezonunda yaşansaydı olacakları düşünmek hatta aklımın ucundan bile geçirmek istemiyorum. İnanın can kayıpları kaçınılmaz olurdu.

Dün yaşanan bu kaya düşmesi ve toprak kayması beklenen bir gelişmeydi bence. Hiç sürpriz falan değil. “Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur” derler ya. Bu da 2011’de kendini göstermiş. Tabi o tarihlerde aklıma gelen "Bir musibet bin nasihatten yeğdir" atasözünü unutuvermişiz. Yetmemiş üstüne falezlerde bir sürü plajın açılmasına izin vermişiz.

Şimdi yaşanan olay ve yazdıklarımı bir kenara bırakalım. Aklımızın bir köşesinde dursun. Bir yerde böylesine olaylar yaşandığı zaman oranın sorumluları hemen önlem alır ve olacakları önceden öngörür, bir daha böyle can yakıcı bir olay yaşanmasını engeller.

Bir başka deyişle "Bir musibet bin nasihatten yeğdir" atasözünün gereğini yerine getirirdi. Ama bizde maalesef bu mümkün değil. Bakın ben bunu yazdım ya, taşı denize attım sesi inanın Toroslar’dan gelecek, ama ilgililerinden “ÇIT” çıkmayacaktır.

Beyler, ilgililer, sorumlular önümüz yaz sezonu acaba önlem almak için neyi bekliyorsunuz? İllaki bir değil birkaç kişinin ölmesi mi gerekiyor. Niçin bu umursamazlık? Allah aşkına yaşanan acı olaylardan hiç mi ders almıyorsunuz?

Bakın daha bir iki hafta önce bu şehirde TELEFERİK FACİASI yaşandı. Acısı ve tartışmaları hala devam ediyor. Bu bile aklınızı başınıza getirmediyse daha ne olacak acaba?

Gelin çok geç olmadan FALEZLER bölgesindeki tüm plajları (özel ve resmi) uzman kişilere tek tek kontrol ettirelim. Eğer bir sorun varsa halkın girişine kapatıp önlem alalım.

En azından yaşanan MUSİBETLERDEN DERS ALMIŞIZ diyerek olayın bir daha yaşanmasının önüne geçelim. Bakalım attığım taşın sesi denizden mi yoksa Toroslar’dan mı gelecek?

TADI DAMAĞIMIZDA KALDI

Türk Yıldızları 2024 Gösteri Sezonu önceki gün Antalya semalarında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında yapılan nefes kesen gösteri ile başladı.

ALGE Sahil Antalya Alışveriş ve Yaşam Merkezi’ni dolduran binlerce Antalyalı, yerli ve yabancı turist nefeslerini tutarak gösteriyi izledi. Adrenalinden hop oturup hop kalkanlar oldu.

Türk Yıldızları’nın cesur yürekli pilotları için sıradan olabilir amma yaptıkları gösteri fizik kurallarını alt üst ederek beğeni ve alkış aldı. Hani bir gösteri bitince seyirci hep bir ağızdan, “Bir daha bir daha” diye tempo tutar ya tıpkı öyle oldu.

İşin özü Türk Yıldızları’nın yaptığı enfes gösterinin TADI DAMAĞIMIZDA KALDI. Kısa sürede hem de turizm sezonunda bir daha bekliyoruz. Tabi programlarına alabilirlerse!