Her ne kadar lokanta olmasalarda birçok şehirde ve özellikle büyük kentlerde akşam olmaya yakın bir saatte bunlar ortaya çıkarlar.

Gece yarılarına kadar tezgahları açık olur.
Statların önünde tezgâh kuran türlü gıda satıcıları var.
Boğazda, sahilde, rıhtıma yakın yerlerde.
Fabrika önlerinde, okul önlerinde ve akşamları kahvehane girişlerinde.
Ünlü meydanlarda ve cadde başlarında.
Kimi camekanlı kimi kola takılan çanta gibi küçük, kapalı, ürünün konduğu aparat içinde.
Kimi tepside kimi kapalı kimi açıkta kimi el arabası tipinde gıdanın konulduğu tekerlekli yürüteç içinde kimi eski bir minibüs içinde insanlara türlü türlü yiyecekler, tatlılar satıyorlar.
Satılan ürünlere baktığımızda, hemen hemen hepimizin mutlaka bir akşam veya bir maç akşamı stada girerken veya bir sabah işe giderken veya şöyle bir gezinirken aldığımız yiyeceklerdir bunlar.
Ev yapımı poğaça, börek.
Tereyağlı tavuklu pirinç pilavı.
Kokoreç.
Midye.
Lahmacun.
Çiğköfteci.
İçli köfte.
Ev yapımı tatlı ve çeşitleri.
Ev yapımı börek (kıymalı, peynirli)
Ev yapımı gözleme (kıymalı, peynirli ve ıspanaklı)
Ekmek arası balık.
Ekmek arası kıymalı ciğer.
Ekmek arası tantuni.
Ekmek arası et köfte.
Ekmek arası tavuk.
Ekmek arası acı baharatlı nohut.
Ekmek arası sucuk (en tehlikeli ve içinde baharatlarla tadı farklılaştırılmış et sucukları)
Ancak bu kadarını sayabildim.
Belki daha farklı çeşitte sokak satıcılarının sattıkları yiyeceklerde vardır.
Bunların kontrol edildiğini bilmiyorum ve hiç görmedim.
Kim kontrol ediyor?
Sağlık bakanlığı mı?
İl sağlık birimleri mi?
Belediye zabıta ekipleri mi?
Lokantacılar derneği mi?
Kim veya kimler denetliyor bu sokak yiyeceği satanları?
Sağlığa uygunlukları var mı?
Etli ürünlerin etleri hangi hayvanın eti?
İnek, öküz, koyun veya keçi eti mi?
Yoksa at, eşek, katır eti mi?
Tavuk eti diye satılan olmaya ki martı eti olsun?
Balıklar taze mi, kaç günlük?
Midye en çabuk bozulan gıda.
Kokoreçler kaç günlük ve nereden alınmış?
İçli köftenin içindeki et nasıl bir et?
"Tükürük köftesi" denilen köfte etleri sağlıklı mı?
Tantuni denen sürekli kaynayan tavadaki kıyma hangi kasaptan alınmış?
Tavada kaynayan ciğer kıyması ne kadar sağlıklı?
Bu sorulara eklenecek daha birçok soru olabilir.
Soruyoruz ve acaba bunlara cevap alabilir miyiz?
Hangi sokak satıcısını takip edip de:
"Nereden aldın eti, tavuğu, midyeyi, kokoreçi?"
"Nerede, nasıl, hangi hijyenik şartlarda bunu yaptın?"
'Satıcı olarak senin sağlık raporun var mı?"
Kim soruyor bunları bu satıcılara?
Hiç kimse.
Ama halkımızın sağlığı için bunların yapılması şart değil mi?
Öyleyse yarından tezi yok hemen tüm bu satıcılar nerede, hangi semtlerde hangi meydan, cadde ve sokaklarda satış yapıyorlarsa tümü tespit edilip kimlikleri alınıp il sağlık örgütü ile koordineli bir şekilde çalışılıp hepsi üç ay da bir kontrole alınmalılar.
Hem satıcılar hem onlara ürün sağlayan yerler denetlenmelidir.
Ayrıca bunlara bir tür çalışma, üretme, satış yapma ruhsatı verilmelidir.
İnsan sağlığı herşeyin üstünde olmalı ve bunu tehlikeye atacak her adım mutlaka durdurulmalıdır.
Temiz ve sağlıklı bir toplum için bu tür sokak satıcıları da denetlenmelidir.
Yoksa, bozuk gıda satanlar yüzünden hastalanıp ölenler olabiliyor.
Ve sonra kalkıp "Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir" diyemeyiz.