Seçme ve seçilme özgürlüğüne dünyanın birçok ülkesinden önce sahip olan ülkemizdeki kadınlar siyasette hak ettikleri yeri bir türlü alamıyor. Bu nedenle milletvekilliklerinde, belediye başkanlıklarında ve meclis üyeliklerinde hep azınlıkta kalıyorlar.   
Çünkü adayları başkaları belirliyor. Örneğin Perge Antik Kenti’nde milattan sonra 2’inci yüzyılda dünyanın ilk kadın belediye başkanı Planca Magna’yı çıkaran Antalya’da 31 Mart 2024 seçimlerine kadar hiç kadın belediye başkanı seçilememişti.  
***
31 Mart seçimlerinde Antalya 19 ilçenin üçünde kadın belediye başkanı çıkararak bu kötü gidişata son verdi. Deyim yerindeyse 19 asır sonra bir devrim gerçekleştirdi. Öte yandan siyaset dünyasında kendilerine yer bulamayan kadınlar yüzünü son yıllarda muhtarlıklara çevirdi. 
Çünkü muhtar adaylarını siyasi partiler belirlemiyor. Adaylar kendileri çıkıp mahallenin ya da köylerinin yönetimine talip olabiliyorlar. Bunun da etkisiyle geçtiğimiz 31 Mart seçimlerinde ülke genelinde kadın muhtar sayısı yüzde 100'e yakın arttı. 


***
Daha önce bin 134 olan kadın muhtar sayısı, 31 Mart’ta 2 bin 150'ye yükseldi. Antalya’da ise kadın muhtar oranındaki artış Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. Antalya’da 20 olan kadın muhtar sayısı 45’e yükseldi. Aralarında Konyaaltı’nda benim ikamet ettiğim mahallenin de olduğu birçok yerde erkek muhtarlar kadınlar karşısında kaybetti. 
***
Antalya’da en büyük sürpriz ise Muratpaşa’nın Yeşilbahçe Mahallesi’nde yaşandı. Bu mahallede 46 yıldır Nurettin Eyiler muhtarlık yapıyordu. Bildiğim kadarıyla Antalya’nın en eski muhtarı Nurettin Eyiler’di. Nurettin Eyiler de 31 Mart seçimlerinde kaybetti. Antalya’nın en eski muhtarı Nurettin Eyiler koltuğu Mehtap Gökçe’ye devretti. 
***
Mesleği öğretmenlik olan Mehtap Gökçe’yi aradım telefonla. Kendisini tebrik ettim. 26 yıldır Yeşilbahçe Mahallesinde ikamet ettiğini söyledi. Yıllarca özel sektörde öğretmenlik yapmış. Geçen yıl da EYT’den emekli olmuş. Yüzde 51 gibi bir oyla seçimi kazanan Mehtap Gökçe nüfusu 17 binin üzerine olan mahallede 12 bin 800  seçmenin yaşadığını söyledi. Seçimden sonra bir kokteyl verip mahalleye 46 yıl muhtarlık eden Nurettrin Eyiler’e de  hizmetlerinden dolayı plaket verip teşekkür etmiş. Bunlar güzel şeyler. 


***
Mehtap Gökçe’ye mahalleyle ilgili projelerini sordum. Yeşilbahçe’nin ilk kadın muhtarı Mehtap Gökçe  sosyal projelerden bahsetti. Mahallenin yaşlıları ile gençleri buluşturmak istiyormuş. Mahalleyi sporla, sanatla daha ileriye taşımayı da hayal eden Mehtap Gökçe bir de müzik korosu kurmayı planlıyor. Ziraat mühendisi eşinin desteğiyle muhtarlığa aday olup seçimden galip çıkan Gökçe mahalleyi, mahalleliyle yöneteceklerini söyledi. Her ne kadar 31 Mart seçimlerinde Antalya’da kadın muhtar sayısı yüzde 125 oranında artsa da, Gökçe bunun çok az olduğunu söyledi. Kendi ilçesinden örnek verdi. “Muratpaşa’nın  50 mahallesi var. Bunun sadece 10’unun muhtarı kadın” dedi.  Yani beşte bir. Onlardan biri de Mehtap Gökçe’nin kendisi.  
***
Öte yandan 5 yıl aradan sonra Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde Zeytinköy semtindeki Yeşildere Mahallesine yeniden muhtar seçilen Kemal Genbeş mahalleliyi Çanakkale gezisine götürdü. Bu gezi Kemal Genbeş’in seçim vaatlerinin arasındaydı. Kendisini bu örnek davranışından dolayı tebrik ediyorum. Muhtar Kemal şimdi de adı suçla ve uyuşturucu ile anılan mahallesini devletin de desteğiyle dönüştürmek istiyor.