Kalp damar hastalıklarına karşı öneri: Sigara içmeyin, az yiyin, bol yürüyün Kalp damar hastalıklarına karşı öneri: Sigara içmeyin, az yiyin, bol yürüyün

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Konyaaltı Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyen Müzeyyen Berat Özdemir, obezite ile mücadelede yaşanan zorluklara dikkat çekti. Özdemir, obeziteye karşı elde edilen sonuçların tatmin edici olmadığını belirterek, “Maalesef obeziteye henüz etkili bir çözüm bulabilmiş değiliz. Gelişmiş ülkelerde bile, obezite tedavisinde başarılı olanların oranı sadece 5’te 1 seviyesinde kalıyor ve bu gruptan yalnızca bir 5’te 1’i kiloyu sürdürebiliyor. Yani kalıcı bir kilo kaybını sağlamak oldukça zor”  diye konuştu. 


DİYET YAKLAŞIMLARI GELİŞTİRİLMELİ
Özdemir, obezite sorunuyla başa çıkmak için diyet programlarının yanı sıra ilerleyen dönemlerde farklı yöntemlerin de geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Çocuklar için uyguladıkları yaklaşımları da paylaşan Özdemir, çocuklarda obezite sorununun genellikle büyük bir düzeyde olmadığını belirterek “5 yaş üstü çocuklar için sağlıklı beslenmeye yönelik, oyunla desteklenen ve katı kurallar içermeyen beslenme önerileri sunuyoruz. Ailelerin eğitimi, bu süreçte oldukça önemlidir” dedi.


OKULLARDE EĞİTİM VERİLİYOR
Son yıllarda çocuklarda obezitenin yaygınlığı konusunda kayda değer bir artış gözlemlediklerini ifade eden Özdemir, “Okullarda yaptığımız eğitimlerde, çocukların yaklaşık 3’te 1’inin hafif kilolu veya obez olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu. Özdemir konuşmasında, ergenler arasında sağlıklı beslenme konusunda yaşanan aşırı eğilimlerin anoreksiya ve bulimia gibi sağlık sorunlarına yol açtığını da dile getirdi.

Manşet Iso (84)
SOSYAL MEDYA ÇOK ETKİLİ
Sosyal medyada yayılan yanlış beslenme bilgileri yüzünden ergenlerin beden algısının olumsuz etkilendiğini belirten Özdemir, “Sosyal medyada gördükleri o beden algılarını tutturmaya çalışıyorlar. Yanlış bilgi çok fazla sosyal medyada. Birbirleriyle çok iletişim kurdukları için de zaten. Birbirlerine ben şunu yedim, bunu yedim. İşte karbonhidrat yemiyorum, ekmek yemiyorum, hiç yemiyorum gibi. Ama bu hızlıca ilerliyor. Ergenlik döneminde biliyorsunuz beden algısı daha farklı da işliyor. O yüzden bu çocuklara bizim yapabileceğimiz çok bir şey olmuyor” diye ekledi. 


PSİKOLOJİK DESTEK VERİLİYOR
Bu tip durumlarda bir psikolog ve psikiyatri desteği sağladıklarını belirten Özdemir, “Biz yardımcı olabiliyoruz bu çocuklara. Bir de herkesin bedeni, ruh sağlığı farklı oluyor. Sosyal medyada yanlış bilgi çok fazla. Bizim görevimiz, bu yanlış bilgileri düzeltmek ve doğru bilgileri insanlara ulaştırmaktır” şeklinde konuştu.

Editör: Özge Toptaş