HABERAhmet Arğıllı- Mustafa Kozak

Kurban Bayramı dolayısıyla kurbanlık telaşı da başladı. Antalya’da kurban pazarlarında, otogarlarda, alışveriş mağazalarında, bıçakçı ve kasaplarda oluşan yoğunluklar kentin canlılığını gösterdi. Kurban Bayramı’nın birinci gününde kesilecek olan hayvanlara ve etin saklanmasına ilişkin akıllarda oluşan soru işaretlerin yönelik açıklamalarda bulunan kasap ve uzmanlar, vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.

KESİM YERLERİNDE YOĞUNLUK

Kurban Bayramı öncesi en yoğun olan yerlerden birinin de kasaplar ve kesim yerleri olduğunu söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Türkiye çapında tüm kesim yerlerinin Oda Başkanları tarafından denetlendiğini söyleyerek vatandaşların içlerinin rahat olması yönünde konuştu. Yardımcı, şöyle devam etti:

“Belediyelerimizin, Türkiye’nin tüm Oda Başkanlarının yaptığı denetimleri görüyoruz. Kesim yerleri satış yerlerinin olması hastalığı önler, dışarıdan gelen hayvanların sağlık raporu, küpesi, pasaportu olmadığı zaman o satış yerlerine almazlar ve hayvanı da geri yollamazlar. Karantinaya alırlar, tüm evraklarını tamamlarlar öyle verirler, normalde daha yoğun bir çalışma içindeyiz.”

“KURBAN EHLİ OLAN KİŞİLERE KESTİRİLMELİ”

Sadece alınan teorik bilgilerle kesici olunmadığını, uygulamalı olarak belirli bir süre pratik yapılması gerektiğinin altını çizen Yardımcı, şunları kaydetti:

“Kurbanı ehli olan kişilere kestirmelisiniz, ehli olmayan kişilere kestiremeyelim. Halk eğitim merkezlerinden alınan  1 aylık sertifikalar var, 1 ayda 10 günde kasap yetişmez. En aşağı bir kasap mezbahada kesici olmak istiyorsa 6 ay çalışması gerekiyor, pratik yapmalı onların verdiği teorik bilgiler. O sertifikayla geliyor ya bacağını kesiyor ya ayağını kesiyor. Türkiye çapında geçen sene 5 bine yakın yaralama olmuş. Bunların olmaması için ehli olan kişiler belediyenin kesim yerlerinde yapsınlar. İlla 1’inci gün keselim demesinler 2 veya 3’üncü gün keselim ama temiz, sorunsuz olsun.”

“ETİN SAKLANMASI ÇOKÖNEMLİ, HEMEN POŞETLEYİP DOLABA ATMAYIN”

Kurban etlerinin iyi saklanması ve sağlıklı ortamlarda korunmasına yönelik konuşan Yardımcı, kadınların kurbanlık et işlerini tamamlamadan hemen aynı gün gezmeye gitmemeleri yönünde ricada bulundu

Eti çektirme işleminde de kasaplara başvurmalarını söyleyen Yardımcı, “Kaldırım altı dediğimiz et çekme yerleri var, manavı, petrolcüsü, berbercisi çekiyor. Bence bu insan sağlığıyla dalga geçmektir” diyerek sağlıksız ortamlardan etin korunması gerektiğini ekledi.

Muhabir: Haber Merkezi