Salı günü, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) davetiyle İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen HOMETEX’in açılışına katıldım.
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) tarafından, BTSO iştiraki KFA Fuarcılık organizasyonuyla gerçekleştirilen HOMETEX, 28’inci kez kapılarını açtı.
Toplam 200 bin metrekarelik alandaki 11 holde 700’den fazla firmanın stant açtığı fuar hakkında pozitif bağlamda söylenecek çok şey var. Sektörel temsil, yeniliğe öncülük, katılımcı profil ve yoğunluğu, organizasyon yetkinliği… vs.
Bursa açısından en sevindirici olan herhalde BTSO iştiraki KFA Fuarcılığın, alanında artık tartışma götürmez bir şekilde rüştünü ispatlamış olmasıdır. Ki kısa sürede alınan mesafeyle KFA fuarcılık, 2025’te dünyanın en kapsamlı savunma sanayi fuarlarından biri olan IDEF’i organize etmeye hazırlanıyor. Gerçekleşirse müthiş bir iş başarılmış olacak… Vizyon dedikleri bu olsa gerek!
Yılda 3,5-4 milyar dolar seviyesinde ihracat gerçekleştiren sektörün, uluslararası buluşmasında Kabine’den ilgili bakan ya da bakanların olmaması göze çarptı.
Davet edilmemiş olmaları imkânsız! Mevcutta yaşadığımız ekonomik darboğazda çıkış ve moral arayan sektörlerden birinin böylesi dev buluşmasına ilgili bakanın katılıp destek beyanında bulunması gerekirdi diye düşünüyorum. Belki de diğer günler planlanmıştır, takip edeceğiz…
*** 
Fuarın açılış töreninde İstanbul Vali Yardımcısı Nail Anlar, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram katılımcılara hitap etti.
Vali Yardımcısı Anlar’ın iyi niyet dileklerini ilettiği kısa bir konuşma yaptı.
TİM Başkanı Gültepe’nin ‘ihracatçı yüksek kur talep ediyor’ tartışmalarına yönelik sözleri öne çıktı: 
Türkiye'de son bir buçuk yılda rekabet problemi var. Biz yüksek kur falan istemiyoruz. Biz girdi maliyetlerimiz ne kadar yükselirse kurun o kadar yükselmesini istiyoruz. Aradaki makas yüzde 40-45 olduğunda Türkiye dünya piyasalarında pazarını kaybediyor. Umuyorum ki Eylül'den sonra biraz daha istikrarlı kurlarla, fiyat politikasıyla, yaşamış olduğumuz sorunlara bir nebze olsun çözüm bulunur.
BTSO Başkanı Burkay’ın da ekonomiye yönelik mesajları dikkat çekti. 
Yeni ekonomi yönetiminin para politikalarına destek beyanında bulunan Başkan Burkay, “Bizim birinci önceliğimiz fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele. Çok net biliyoruz ki enflasyonist ortamda sağlıklı büyüme mümkün değil. Ama bununla birlikte üretime ve ihracata dayalı büyüme modelini tespit ettiyseniz, para politikalarının mutlaka mali politikalarla ve reformlarla desteklenmesi gerekiyor” dedi.
TETSİAD Başkanı Bayram ise ev tekstili sektörüne ilişkin şunları söyledi: 
Ev tekstili sektörünün ekonomik anlamda ülkemize katkıları da oldukça fazladır. 180 ülkeye yıllık 3,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ev tekstili sektörü, kilogram başı ihracat değerini 9 doların üzerine çıkararak ülkemize en fazla katma değer sağlayan ve dünya pazar payı açısından kıyaslandığında da lider sektörlerden biridir.
*** 
Açılış konuşmaları sonrasında meslektaşım Elif Didem Danacıoğlu ile birlikte stantları gezdik. Elbette önceliğimiz Bursalı firmalara selam vermek oldu. 
Görüştüğümüz kişiler, fuardan umutlu olsa da ülkedeki mevcut ekonomik koşullar kaynak sıkıntılardan dert yandı. İçlerinden biri şöyle dedi: Herhalde bu işi bir 10 yıl daha yapamayız! 
Tabi bu varsayımın nedenselliğinde tek unsur, ekonomik şartlar değil elbette. Sektörün Türkiye’deki ömrünü belirleyen küresel etkenler de var. 
Üretimin zamanla az gelişmiş ülkelere yönelmesi, rekabetçiliğin giderek zorlaşması, sektörel çeşitlilikle birlikte ‘yüksek teknoloji’ ve ‘yüksek katma değer’ hassasiyetinin yaygınlaşması, iklim değişikliği gündemine bağlı şekillenen yeni çevre baskısı, işgücü piyasasındaki değişim… vs.
Şüphesiz bugün görünenden hareketle devasa bir sektöre ömür biçmek sağlıklı bir varsayım olmaz. Ama sektör temsilcilerinin uzgörü olarak yönelttiği ‘bu iş daha ne kadar yapılabilir?’ sorusunun da önü ve ardı aranmalıdır.
Belki de ilgili bakanlar bu soruya küresel ve bölgesel bir tahlille cevap vermeli…
Her şartta üretime ve yatırıma odaklananlara saygıyla…