Lider Haber TV’de İrem Koca’nın sunduğu Haber Saati’ne konuk olan Eğitim Koordinatörü Zeyyat Şahin LGS’ye sayılı günler kala öğrenciler neler yapmalı, neler yapmamalı sınav stresi için neler yapılmalı gibi soruları yanıtladı.  Sınava kısa bir süre kaldığını ve son düzlükte öğrencilerin bu günleri nasıl geçirmesi gerektiğini anlatan Şahin, “Son bir haftayı nasıl geçirdiğimiz son derece önemli. Eğitimden ziyade biyolojik ritimlerini düzene sokmaları gerekir. Bu ne demektir? Sınav kaçta başlıyor? 2 Haziran Pazar günü 9.30'da sözel oturumuyla başlıyor. Yani öğrencilerimiz tam 9.30'da sınava başlayacaklar. Bu en az yarım saat öncesinden sınav yerinde olmaları demek. Ama oraya alınmamış bir uyku ve düzgün, beslenmeyen bir bedenle gidilirse başarı olumsuz etkiler” dedi.

“SADECE SORU ÇÖZEREK BAŞARILI OLUNMAZ”

Sadece soru çözerek başarılı olunamayacağını belirten Şahin, “Her soru çözdükten sonra yanlışlarının neler olduğuna baksınlar. Deneme sınavı neyi bildiğimizi değil, neyi bilmediğimizi ölçmek için yapılır” diyerek eksik kalınan yeri kısa tekrarlar yapmaları önerdi.  Şahin kısa tekrarların “Başarıda önemli bir avantaj sağlayacaklarımı düşünüyorum” diye kaydetti.

EMO Başkanı Şaban Tat’dan hayati uyarılar EMO Başkanı Şaban Tat’dan hayati uyarılar

SINAV ÖNCESİ EBEVEYNLERİN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Sınav öncesinde çocuklara ‘sınavda başarılı ya da başarısız olunması durumunda ‘her koşulda ailesi tarafından sevileceği’ duygusunun çocuklara verilmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin, “Başarıya yönlendirelim, motive edelim. Ama onların sınavdan daha kıymetli olduğunu, evladımızın sınavdan ve puandan daha kıymetli olduğunu hissettirelim. Bir çocuk anne babasının bu muazzam desteğiyle sınava girerse emin olun daha başarılı olur. Sınava onları şöyle gönderelim. Ben bu sınava girerim, bu sınavı başarırım. Fakat başarım ne olursa olsun annem ve babam beni sevmeye hatta belki bundan sonra daha çok sevmeye devam eden duygusu aşılayalım” diye ifade etti.

“SEVGİ, STRES DAHİL HER ŞEYİ YOK EDER”

Sınav stresini aşmak için önerilerde bulunan Şahin stresin temeli de kötü bir duygu durumu olmadığını söyleyerek “Stres zannedildiği kadar kötü bir şey değildir. Bir öğrenci için stres gerekli bir şeydir. Bizim sorunumuz aslında stres değil. Gereğinden fazla stres. Çünkü yeteri kadar stres öğrenciyi başarıya taşır. Aşırı bir stres engellenebilir. Stres dediğimiz şey emin olmamaktan kaynaklanıyor. Nelerin eksik olduğunu tespit edip, o konuda bir tamamlama noktasına giderlerse, kendilerini tam hissederlerse, eksiklerini tamamlamış hissederlerse stresler azalır.  Anne babaların çocuklarına onların bu sınavdan ve getirecekleri puandan çok daha değerli olduğunu hissettirmeleri de stresi yarı yarıya azalacaktır. Sevgi, stres dahil çok şey yok eder” dedi.