Mayıs ayında kira artış oranları, nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla netlik kazandı. Hükümetin getirdiği yüzde 25 kısıtlaması, temmuz ayına kadar geçerli olacak. Bu kısıtlama, kira artış oranlarını da etkileyecek. Gayrimenkul piyasasındaki konut fiyatlarındaki son durumu değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Hüsamettin Koçak, geçmiş yıllardaki yüksek kira artışlarının ardından sektörde bir durgunluk yaşandığını belirtiyor. Özellikle büyük şehirlerdeki kira fiyatlarının halen yüksek seyrettiği vurgulayan Koçak, Rus-Ukrayna Savaşı’nın etkisiyle yaşanan yoğun talep, fiyatları artırmış olsa da son dönemde bir istikrar gözlemlediklerini söyledi. Koçak, bu istikrarın, fiyatların aniden düşmesi anlamına gelmediği ifade etti.  

Manşet (68)

ANTALYA’DA ARTIŞLAR STABİL SEYREDİYOR   

Büyük şehirlerdeki kira fiyatlarına ilişkin yapılan karşılaştırmalarda da farklılıklar ortaya çıktığını kaydeden Koçak, “İlimiz itibariyle bu Rus-Ukrayna Savaşı’ndan dolayı yoğun talep olması, arz talep dengesinden dolayı çok fazla kiralarda artış yaşandı. Fakat 2024 yılına girdikten itibaren biraz daha durağan seyrediyor. Artık yabancıların kendi ülkelerine dönmeye başlaması kira fiyatlarının bir nevi stabil bir halde devam etmesine sebep oldu” dedi.  

Manşet (69)

Her ilin kendine has özellikleri nedeniyle fiyatların da değişkenlik gösterdiğini ifade eden Koçak, “Antalya yerelinde düşündüğümüzde her ilin aslında kendine has özellikleri var. Bizde kış sezonu ile yaz sezonu arasında bir kira fiyatlarında farklılık var turizm şehri olmamız nedeniyle. Bir de geçen yıllarda yaşadığımız dediğim gibi bu Rus-Ukrayna Savaşı’ndan dolayı yoğun bir talep vardı. Aşırı bir artış oldu. Yani ilimizde 3+1 bir daireyi şu anda yani 20 bin liranın altında kiralamak neredeyse imkansız bir hale geliyor. Yani ülkedeki maaş durumuna da göz aldığımızda bu rakam yüksek bir rakam. Yine diğer şehirlere de baktığımızda İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde de kira artış hızları yavaşladı” diye konuştu.  

Manşet (70)

YÜZDE 25 SINIRLAMASI HAKKINDA KONUŞTU 

Kira zam oranının değerlendiren Koçak, “Yüzde 25 uygulaması sadece konutlar için geçerliydi. İş yerlerimiz her zaman açıklanan TÜFE oranıyla artış gösteriyor. İş yerleri kiraları çok fazla arttı. Bu da esnafımızı çok fazla zor durumda bıraktı. Hatta bazı fırsatçı mülk sahiplerimiz; mevcut açıklanan TÜFE ya da yüzde 25 sınırlamasına dahi uymayabiliyor. Bu da taraflar arasında hukuki uyuşmazlıklara sebep oluyor. Mahkemelerde çok fazla dava var. Türkiye'nin aslında birçok bölgesinde özellikle büyük şehirlerde alım satımda bir azalma yaşanıyor” diye ifade etti.  

Manşet (71)

Çanakkale'de ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı Çanakkale'de ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

“KONUT FİYATLARI BİR İSTİKRAR KAZANDI” 

Antalya gibi turistik bölgelerde, sezonluk farkların göz önünde bulundurulduğunu belirten Koçak, genel olarak, büyük şehirlerdeki kira fiyatlarının hala yüksek seyrettiği söyledi. Konut alım satımında da bir durağanlık yaşandığı, ancak konut fiyatlarının bir istikrar kazandığı ifade eden Koçak, yüksek faiz oranları nedeniyle yatırımcıların alternatif finansman kaynaklarına yönelebileceği ve bu durumun konut satışlarını etkilediği vurguladı. Ayrıca, TOKİ'nin artan projeleriyle dar gelirli ailelerin ve orta gelir grubunun konut ihtiyaçlarının karşılanmaya başladığına dikkat çekerek “TOKİ’lerin artmasıyla birlikte, TOKİ evlerinin, ülkenin aslında dört bir yanında başlamasıyla birlikte vatandaşlar bir nevi TOKİ konutlarına yönelmeye de başladı. Tabii özellikle dar gelirli aileler için çok büyük bir fırsat. Yani mevcut bu yüksek seyreden enflasyon nedeniyle artan fiyatlar, dar gelirliliği çok zor durumda bırakmıştı son dönemde. Bu tarz devlet destekli, ucuz üretilen evler, bu dar gelirli aileler veya orta direkt dediğimiz kesim için büyük bir fırsat sunuyor” diye kaydetti.