Antalya Kum Heykel Müzesi, ziyaretçilerini uzay maceralarıyla dolu bir yolculuğa çıkarıyor. 12 ay boyunca açık olan müze, her yaştan ziyaretçiye hitap ediyor ve yeni heykeltraşlarla sürekli olarak yenileniyor. Uluslararası Antalya Kum Heykel Festival Direktörü Cem Karaca, müzenin uzay temalı başarısını vurgulayarak, gelecek senelerde de aynı temayla devam edeceklerini belirtti. Müze, ziyaretçilere sadece heykelleri değil, aynı zamanda uzayla ilgili bilgileri de sunuyor. Bu sene müzede yapılan değişikliklerle, ziyaretçilerin heykellerin nasıl yapıldığını gözlemlemesi sağlanacak. Ayrıca, akşamları düzenlenen etkinliklerde, teleskoplarla gökyüzü izleme imkanı da sunuluyor. Ayrıca, Kum Heykel Müzesi, İlhan Koman'ın özel eseri olan Akdeniz heykelini Antalya'ya getirme çalışmalarına da öncülük edecek. Heykelin kumdan bir replikası, eylül ayında müzenin içinde ziyaretçiler tarafından görülebilecek. Antalya'nın turizm potansiyelini artırmak için yapılan çalışmalar, heykelin kalıcı olarak Antalya'ya getirilmesiyle taçlanacak. Eylül ayında başlayacak olan bu projede, müzenin etkisi daha da artacak. 

Bakan Ersoy'un Atina ziyareti Bakan Ersoy'un Atina ziyareti

UZAY MACERASI TEMASI İLE DEVAM  

Uluslararası Antalya Kum Heykel Festival Direktörü Cem Karaca geçen sene başladıkları ‘Uzay Macerası Temasını’ 2024’te de devam ettirdiklerini açıklayarak “Uzay Macerası Teması, bizim de beklediğimizin ötesinde bir ilgiyle karşılandı. Uzay hem yerli hem yabancı, ziyaretçilerimizin ilgisini çeken bir tema olduğunu biz görmüş olduk açıkçası. Bu kadar ilgi olacağını göreceğini çok da tahmin etmiyorduk ama uzay macerası teması ‘bir ilgiyle karşılaşır’ diye başlamıştık. Gördük ki çok doğru bir tema seçmişiz. Tabi tema uzay olunca da sonsuz elimizde bir kaynak, yapılacak o kadar çok eser ve olay var ki aslında. Dolayısıyla bizde bu senede uzay temasıyla daha önceki senelerde yapamadığımız heykelleri burada canlandırarak devam ettirmek istedik. 2024 senesinde de uzay macerası temasıyla yine devam edeceğiz” dedi.   

UZAY HAKKINDA BİLGİ EDİNİYORLAR 

Kum heykellerini ziyaret edenlerin sadece kum heykel görüp gitmesini istemediklerini bu nedenle Uzay hakkında bilgilerde edinmelerini sağladıklarını belirten Karaca, “Bizim ziyaretçilerimiz böyle hani kumdan yapılmış eserleri görüp meraklarını gidersinler. Kum heykel sanatına olan meraklarını gidersinler. Ama bu arada bir de geldiklerinde burada gezdikleri gördükleri eserlerle bir takım uzayla alakalı bilgi sahibi olduktan sonra buradan ayrılsınlar. Özellikle nisan, mayıs ve haziran aylarından okul grupları yoğun olarak ziyaret ediyor. Bizde öğrencilerin Neil Armstrong'un aya ilk ayak basan kişi olduğunu, uzaya ilk çıkan kozmonotun Yuri Gagarin olduğunu, astronominin babasının Galileo olduğunu, Leonardo da Vinci'nin yükselmeye ilgili ilk çalışmalı ilk helikopterin planlarını yapan kişi olduğunu, ilk uzaya giden roketin işte Almanların yaptığı V2 roketi olduğunu anlatan çalışmalar sunuyoruz. Ziyaretçilerimizin, insanların uzaya gidişiyle olan o hikayelerini hakkında bilgi sahibi olarak ayrılsınlar istedik” diye anlattı.  

ZİYARETÇİLERE FARKLI BİR DENEYİM  

Sezonda 100 bin civarı ziyaretçinin kum heykelleri gezdiğini belirten Karaca bu sene sezonun da gidişatına göre rakamların 200 binleri de bulabileceğini söyledi. Bu yıl kum heykel müzesinden bir takım değişikliklere gittiklerini açıklayan Karaca, “Normal şartlarda, önceki yıllarda her Nisan'da heykel tıraşlarımız geliyordu, alana giriyordu. 40-50 kişilik bir ekip bir ay boyunca alanda heykelleri yıkıp yeniden yapıyorduk. İnsanlar da heykellerin yapılışını çok merak ediyorlardı. Şimdi yaptığımız değişiklikle, mayıs ayının 15'inden itibaren buraya sanatçılarımız peyderpey gelecekler. Buraya gelen ziyaretçilerimize alanın tamamını kapatmayacağız. Şimdi sadece küçük bölgesel yerlerde heykelleri yıkıp yeni heykeller yapılacağız. Buraya gelen ziyaretçilerimiz geldiklerinde hem heykelleri gezecekler hem de yapılışı görebilecekler. Böyle de bir deneyim yaşatacağız gelen ziyaretçilerimize” dedi.  

“HEYKEL ADETA CANLANIYOR” 

Ziyaretçilerine kum heykeller dışında farklı deneyimler sunmayı hedefleyen Karaca, “Akşamları da yapılacak çok aslında etkinliklerimiz var. Mesela bir tanesi teleskopla dönemsel olarak gökyüzünü teleskoplarla gözlemleyebiliyorlar. Tabii onun yanı sıra yine video mapping çalışmamız var. Burada bir heykeli özel projeksiyonlarla canlandırıyoruz. Bu heykelde oluşan bir 5 dakikalık bir hikaye oluşturduk. Heykel adeta canlanıyor. O da çok güzel bir deneyim. Onun yanı sıra okullarla alakalı çocuk ziyaretçilerimizle ilgili bir alanımız var. Özel sihirli kum kale dediğimiz bir alan. Burada miniklere temel seviyede kinetik kumla, modelaj kalemleriyle, bir saat süren bir kum heykel atölye programı çerçevesinde eğitim veriyoruz. Yine aynı şekilde içerideki minik heykellerin minik objelerini yaptırdık, bunların boyamasını yaptıkları atölye çalışmamız var” diye konuştu.  

AKDENİZ HEYKELİNİN REPLİKASI YAPILACAK  

Ünlü heykeltıraş İlhan Koman tarafından yapılan Akdeniz heykelinin Antalya'ya getirilmesi için harekete geçildiğini belirten Cem Karaca, Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu adına yaptığı açıklamada, heykelin şu anda İstanbul'da sergilenmesine karşın Antalya'ya taşınması gerektiğini vurguladı. Karaca, heykelin turistlerin ilgisini çekmesi ve Antalya'nın sembolü haline gelmesi gerektiğini belirterek Akdeniz heykelinin kumdan replikasını eylül ayında yapacaklarını açıkladı. Karaca, “Bu Akdeniz Heykelini buraya getirmek istiyoruz. Bizim amacımız şimdi burada heykelin en azından kendisi bile gelmeden önce biz onun kumdan bir replikasını burada canlandıralım istiyoruz. eylül ayında Kum Heykel Müzesi içerisinde yerini ayırdık. Yine o da gelen ziyaretçilerimiz tarafından yapımı izlenebilecek bir çalışma neticesinde yapılacak. 15 günlük bir çalışma iki heykeltıraşla bunu yapacağız. Bu esnada yine Antalya'da düzenlenen turizm fuarında da bir küçük replikasını canlandıracağız” dedi. Eylül ayında yapılacak çalışmalarla ilgili detayların ilerleyen günlerde netleşeceğini belirten Karaca, Antalya'nın bu güzel projeye imza atacağına inandığını sözlerine ekledi.