Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 2024 yılının ilk 3 aylık turizm verilerini açıkladı. Bakan Ersoy, bu seneki turizm gelirinde hedefin 60 milyar dolar olduğunu belirterek, yılın ilk çeyreğini 9 milyon 68 bin ziyaretçiyle kapatıldığını, geçen seneyle kıyasla yüzde 16.7'lik bir artış gerçekleştiğini açıkladı. Bakan Ersoy, “Yıl sonu hedefimiz de 60 milyon ziyaretçiydi. Yıl sonu planlamasında yüzde 5.8’lik bir artış öngörüyorduk. İlk çeyrekte ise yüzde 16.7’lik bir gerçekleşti. Beklentimizin üzerinde bir artık gerçekleşti. Yıl sonu ziyaretçi hedefine uygun bir şekilde gidiyoruz” dedi. 

Manşet Şerif Ali (77)-1

“BEKLENTİLERİMİZ DÜZEYİNDE GERÇEKLEŞTİRDİ” 

TÜRSAB Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk ise turizm gelirlerinin değerlendirdiği konuşmasında, “İlk çeyrek rakamları oldukça iyi. Beklentilerimiz düzeyinde gerçekleştirdi. Sektör olarak yüzde 5'in üzerinde bir artışımız var. Özellikle kış sezonuna şartlarından; ocak, şubat, mart ayından bahsediyoruz. Bu dönemde bile yüzde 5 civarında bir artış sezona oldukça iyi bir başlangıç. Bizim zaten bu yıl hedefimiz geçen seneyle kıyasladığımız zaman da yüzde 10 civarında bir artış beklentimiz vardı. Bu ilk rakamlara baktığımız zaman da bu sezon sonunda hedeflediğimiz rakamlara ulaşacağımızı gösteriyor” dedi.  

Manşet Şerif Ali (72)-1

ALMAN PAZARI RUS PAZARINA YAKLAŞIYOR 

Bu sezon özellikle Alman pazarının çok güçlü geldiğini dile getiren Kuk, “Özellikle erken rezervasyonlarda çok ciddi rezervasyonlar aldık. Geçtiğimiz nisan ayında Avrupa'da Paskalya Bayramı’ydı. Türkiye'de Ramazan Bayramı’ydı. Dolayısıyla Antalya bu anlamda çok ciddi bir rezervasyon aldı. Şu anda rezervasyonlar normal sezonun seyrinde devam ediyor. Bu hafta itibariyle de Rusların meşhur mayıs başı bayramı var. Onlardan da şu anda akın akın gelmeye başladılar. Biz Rusya'dan bu yıl yaklaşık 6 milyon turist bekliyoruz. Bu beklentimiz gerçekleşecekmiş gibi görünüyor. Alman pazarı da 6 milyon rakamına ulaşırsa güzel bir rekabet olur. Alman pazarının da sayısal anlamda 6 milyon rakamın üzerine çıkması bizi mutlu eder” diye konuştu.

Manşet Şerif Ali (74)-1 

Antalya, bu yıl 418'i 5 yıldızlı 812 otelde misafirlerini ağırlıyor Antalya, bu yıl 418'i 5 yıldızlı 812 otelde misafirlerini ağırlıyor

“VİCDANLARI YARALAYAN BİR DURUM”  

Antalya’da bir otelde ‘milliyet farkı’ alınmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kuk, “Doğrusunu söylemek gerekirse vicdanları yaralayan bir durum oluştu. Hiç kimse istemezdi. Özellikle turizm sektöründe kimsenin tasvip etmediği bir durum. Ama bütün bunları yasal düzenlemelerle, yönetmeliklerle veya geçmişteki hazırlanmış olan yönetmeliklerin güncellenmesiyle önüne geçilebileceğini düşünüyorum. Biz Türkiye Seyahat Acentaları Birliği olarak tek fiyat üzerinde, hangi pazar olursa olsun tek fiyat üzerinde olması gerektiğini, fiyatların bu şekilde verilmesini gerektiğini düşünüyoruz” dedi.  

Manşet Şerif Ali (76)-1

“RAKİP ÜLKELERDE AYRI FİYAT YOK” 

Yabancı ülkelerde ve turizm pazarında rakip olunan ülkelerde ‘milliyet ayrımı’ yapılmadığını vurgulayan Kuk, “Bizde tek fiyat uygulanmasını talep ediyoruz. Bakanımız zaten sektörden gelen biri. Kendisinin otelleri var, acentası var. Bu işleri zaten biliyor. Bunların nasıl olduğunu da biliyor. Ve nasıl düzeltmesi gerektiğini de biliyor. Tamamen yasal düzenlemelerle bunların önünü alabileceğini düşünüyorum. Umarım önümüzdeki günlerde bu bir milat olur ve yasal düzenlemeleri, özellikle konaklama sektörüne yönelik, onları denetlemeye yönelik yasal düzenlemeleri yaparlar” diye ifade etti.  

Manşet Şerif Ali (75)-1

FİYATLAMA ADİL VE DENGELİ YAPILMALI 

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Çisil Tuana Tezsever, yerli turistlere uygulanan ‘milliyet farkı’ olarak adlandırılan ücretin iadesinin mümkün olduğunu belirtiyor. Ancak bu uygulamanın insan hakları ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayarak, “Bu yanlış bir fiyat uygulaması ve fiyat prosedüründen kaynaklanan bir uygulama. Burada adil ve dengeli bir fiyatlama yapılması aslında hem yerli hem yabancı turist için de önemli. Artık yabancı turistler de çünkü bir şeylerin farkına varıyor, araştırıyor ve takip ediyor. Ama tabii ki burada önemli olan bizim yurttaşlarımızın adil ve eşit şekilde tatil yapıyor olabilmeli” diye konuştu.  

Uygulamanın insan hakları ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten Tezsever, “Bu hususta da şu anda yapılan bu uygulama her ne kadar iadesi sağlanıp ceza kesilmişse de insan hakları ve eşitlik ilkesine aykırı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırılık teşkil ediyor. Yine anayasamızın 10. maddesine düzenlenen eşitlik ilkesine de aykırı. Böyle bir fiile ve uygulamaya maruz kaldıklarında şikayette bulunabilecekleri gibi ödedikleri bedelin iadesi için de tüketici hakem heyetlerine başvurarak ödedikleri bedelin faiziyle birlikte iadesini talep edebilirler”  dedi.