Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, turist rehberleri ve seyahat acentalarına yönelik Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeleri 3 ana başlıkta değerlendirdi. Yeni düzenlemeyle birlikte Rehberlik Kanunu’nda güncel ihtiyaçlara binaen birtakım düzeltmeler yapıldığını belirten Kuk, “Bu düzenlemede bana göre öne çıkan üç konu var; bunlardan biri yeni düzenlemeyle beraber iç pazar kültür turlarında Türkçe rehberlik kullanımının önü açılmıştır” dedi.  

Manşet Şerif Ali (27)-4

İstanbul 3 ayda yaklaşık 3,8 milyon yabancı ziyaretçi ağırladı İstanbul 3 ayda yaklaşık 3,8 milyon yabancı ziyaretçi ağırladı

REHBERLİK ÖĞRENCİLERİNİN ÖNÜ AÇILDI 

Kuk’un ele aldığı bir konu ise “Bu düzenleme ile son yıllarda özellikle iç pazar kültür turu faaliyetlerinin çok artmasından dolayı tur düzenleyen seyahat acentalarının ihtiyacını karşılayan bir düzenleme olmuştur. Ayrıca bu uygulama üniversitelerin rehberlik bölümünde okuyan öğrencilerin turizm sektörüne kazandırılması açısından çok olumlu bir uygulama olacağı kanaatindeyim” diye konuştu. 

Manşet Şerif Ali (29)-3

ARKEOLOG VE SANAT TARİHÇİLERİ DE REHBERLİK YAPABİLECEK  

Yeni düzenleme ile arkeoloji ve sanat tarihi mezunlarının rehberlik yapabilmelerinin önünün açıldığını kaydeden Kuk, “Yeni düzenlemeyle birlikte üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinden mezun olanların yabancı dilleri de yeterli ise turist rehberliği eğitim programına katılmadan daha kısa ve basit bir uygulamayla rehberlik yapmaya hak kazanacaklar” diye ifade etti.  

Manşet Şerif Ali (28)-3

HANUTÇULUK YAPANLARA CEZA VAR  

Yeni düzenlemeyi camia olarak olumlu karşıladıklarını belirten Kuk, “Burada turizm sektörü olarak bizim arzumuz gelişen turizm faaliyetleri ve artan turist sayısı karşısında kokartlı rehber mevcudiyetinin yeterli hale gelmesinin sağlanmasıdır. Hanutçuluk olarak da tabir edilen konuda da bir düzenlemeye gidilmiştir. Buna göre müşterilerin bilgisi ve onayı dışında götürüldüğü mağazalardan alınan komisyonlar yasaklanmıştır” dedi.  

Manşet Şerif Ali (30)-4

Bu yasaklara uymayanların tespiti halinde rehberlik kokartının veya acenta belgesi iptaline varıncaya kadar geniş ve kati yaptırımların uygulanacağı yeni düzenlemede yer aldığı ifade eden Kuk, “Bu konu müşteri-acenta-rehber ilişkileri bakımından biraz suiistimallere açık bir konu, uygulanmaya başladıktan sonra ne gibi sonuçlar doğuracağını hep birlikte göreceğiz. Her şeye rağmen rehberlik yasasında yapılan yeni düzenlemelerin TURİZM sektörümüze ve rehberlik camiasına hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.  

Manşet Şerif Ali (32)-4

DEĞİŞİKLİKLERDE NELER VAR?  

Turist rehberleri ve seyahat acentalarının faaliyetlerine ilişkin önemli değişiklikler getiren "Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Manşet Şerif Ali (36)-6

Yapılan düzenlemelere göre, turist rehberi olabilmek için belirlenen kriterlere uyum sağlanması gerekiyor. Bu kriterler arasında Türk vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak ve belirlenen eğitim programlarını başarıyla tamamlamak gibi şartlar bulunuyor. 

Manşet Şerif Ali (33)-4

Ayrıca, turist rehberliği için yabancı dil yeterliliği de önemli bir kriter olarak belirlendi. Başvuru tarihinden önceki son beş yıl içinde yapılan uluslararası yabancı dil sınavlarından belirli bir puan almak veya Bakanlık tarafından düzenlenen yabancı dil sınavını geçmek gerekiyor. 

Manşet Şerif Ali (34)-3

Yeni düzenleme ayrıca, turizm potansiyelini karşılamak amacıyla belirlenen dillerde lisans eğitimi almış adaylar için farklı bir eğitim şartı getiriyor. Bu adaylar, belirlenen eğitim programını tamamlamadan da turist rehberliği yapma hakkına sahip olacaklar. 

Manşet Şerif Ali (35)-4

Seyahat acentaları açısından ise müşteri memnuniyeti ve güvenliği ön planda tutuluyor. Acentalar, müşterilerin bilgisi dışında başka işletmelere yönlendirme yapmamak zorunda. Aksi halde, ciddi yaptırımlarla karşılaşabilecekler.