Gündüz, yemek, servis ve kırtasiye ücretlerinde yaşanan şişirmelerin, bazı okulların yüzde 100 ila yüzde 200'e varan zamlarla kendini gösterdiğini ifade etti. Gündüz, özel okullardaki yasal zamların belirlenme kriterlerini sorgulayarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni bir düzenleme yapıp yapmayacağını merak konusu olduğunu belirtti. Ayrıca, tavan fiyatın sabitlenmesi ve velilerin haklarına vurgu yaparak, özel okulların zamlı fiyatlarının hesaplanma yöntemini eleştirdi. 

Gündüz, özel okulların zamlı fiyatlarının önceki yılın ÜFE + TÜFE verileriyle belirlendiğini, ancak bu yılki tavan oranının devlet tarafından ekstra zam yapılmazsa yüzde 50'ye düşmesinin yasak olduğunu aktaran Gündüz, “Bu yılki tavan oranı bu hesaba göre yüzde 57 devlet tarafından ekstra zam duyurulmazsa yüzde 50’ye yuvarlanması bile yasaktır. Sınırlama sadece ara sınıflarda okuyan öğrenciler için geçerli velilerin de en çok isyan ettiği noktalardan birisi de burası. Çünkü ek hizmet olarak bilinen yemek servis kırtasiyede de tamam zam oranı geçerli değil. Ek hizmetlerde limit yok. Birçok okulda lise harici yemek zorunlu ve bu ek kalemler okulları ekstra gelir kaynağı olarak değerlendirilmektedir” dedi.

VELİLER ÇEKİNİYOR

Gündüz, özel okullardaki ek hizmetlerdeki zamların sınırlanması, tüfe oranı ile sınırlı tutulması, yönetmeliğe caydırıcı ifadeler ve cezalar eklenmesi, yeni öğrencilere de tavan zam oranı uygulanması gerektiğini savunarak, “Özel okul velileri yemek gibi ek hizmetlerin zorunlu tutulmasının tüm ek hizmetlerin tüfe oranı ile sınırlandırılması, yönetmeliğe caydırıcı ifade ve cezalar eklenmesi, yeni gelen öğrenciler için de tavan zam oranı uygulaması için çalışma yapılmasına istiyor. Velilerin çoğunun çocuklarının eğitim aldığı kurum ile karşı karşıya kalmak istemediği ancak dayatmayla olan ek ürün hizmet ücretlerinin geri alınabileceğini belirtiyoruz” diye konuştu.

İTİRAZ SÜRESİ 10 YIL

Başkan Gündüz, 6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun 7’nci maddesi doğrultusunda özel okulların dayatmayla sattığı ek hizmetlere karşı velilerin haklarını hatırlattı. Ek hizmetlere itiraz süresinin 10 yıl olduğunu belirten Gündüz, velilere bu haklarını kullanmaları çağrısında bulundu ve sessiz kalmış olmanın kabul anlamına gelmediğini vurguladı. Gündüz, “6502 sayılı tüketici kanununun 7’nci maddesinde özel okulunun dayatma ile sattığı, yani sipariş edilmeyen yemek etüt, kitap gibi ürün ve hizmetler için satıcının hak iddia edemeyeceği veli, bu ek hizmetleri almış kullanmış ve kullanırken sessiz kalmış olsa dahi bunun kabul anlamına gelmediği açıkça belirtilmiştir” diye kaydetti.

Velilere ek hizmetlerle ilgili itirazlarını 10 yıl boyunca dava açma hakkı tanındığını hatırlatan Gündüz, tüketicilere, sessiz kalmaları durumunda dahi haklarını savunmaları için tüketici derneklerine başvurmalarını veya avukata danışmalarını önerdi.