Özel okul ücretlerinde yaşanan yüzde 100'ün üzerindeki artışlar ve ek hizmetlerin fahiş fiyatları, veliler ve tüketiciler arasında tepkilere neden oluyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı İbrahim Güllü, özel okul ücretlerinin belirlenme süreci ve gelecek yılki artış hakkında açıklamalarda bulundu. Öte yandan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ise emeklilerin bankalar tarafından yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Bankaların emeklilerin maaşını taşımasını engellediğini veya borçlu oldukları bankaya taşımaları durumunda temiz kağıt istediğini belirten Gündüz, bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Yargıtay'ın bu konuda emsal bir karar aldığını ve emekli maaşının teminat olarak alınamayacağını ifade etti.

“FAHİŞ FİYATLARI ÖDEMEK ZORUNDA KALMAYIN”

Güllü, özel okul ücretlerinin her yıl ocak ile mayıs arasında belirlendiğini ve mevzuata göre sınırlı bir artış yapılabildiğini belirtti. Ancak ara sınıflardan diğerine geçişlerde ve yeni kayıtlarda herhangi bir sınırlamanın olmadığını vurgulayan Gündüz, özel okulların fiyatları kendi inisiyatiflerine bırakıldığını söyledi. Gündüz bu durumun, velilerin altından kalkamayacakları rakamlarla karşı karşıya kalmasına neden olduğunu dile getirdi. Ayrıca Güllü, özel okul ücretlerinin belirlenmesinde maliyet hesaplamalarının yapıldığını ancak bu hesaplamalarda, amortisman giderlerinin 5 yıl sonra dahi ücrete yansıtıldığını belirtti. Güllü, velilerin fahiş rakamlar ödemek zorunda kalmasına neden olduğunu vurgulayarak “5 sene sonra artık amortisman giderlerinin ücret kalemlerine ücrette dahil edilmemesi gerekirken yani biz şunu bekliyoruz, öğrenci velileri olarak artık özel okul faaliyete geçtikten 5 yıl sonra artık bu amortisman giderlerini maliyet kalemine, ücret kalemine yansıtmadan gerçekten bir indirim bekleme beklerken açıklanan rakamlar tamamen bize göre fahiş rakamlar olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

“MUTLAKA MAİL ATIN”

Ek hizmetlerde de benzer şekilde fahiş fiyatlar olduğuna dikkat çeken Güllü, özel okulların velilere kırtasiye, yemek gibi hizmetleri alma zorunluluğu dayattığını ve bu durumun tüketicinin haklarını kötüye kullanma riski taşıdığını ifade etti. Velilere seslenen Güllü,  ödemek zorunda olmadıkları hizmetler için direnme haklarını hatırlattı ve okul idaresine bu konuda şikayet etmelerini önererek, “Mutlaka okul idaresine bir mail atsınlar ki her okulun bir kurumsal mail adresi var, bir mail atsınlar desinler ki ben. Servistir etüttür vesaire hizmetleri almasa muvafakatım yoktur ya da fahiş ücretlendirmeyi kabul etmiyorum şeklinde bir mail atarlarsa, bu mail ileride açacaklarına davalar için ya da hakem heyeti başvuruları için çok büyük delil olur. Biliyorsunuz öğrenci velisi okul idaresiyle karşı karşıya kalmak istemiyor. En azından okul dönemince ama okuldan mezun olduktan sonra 10 yıllık süre içerisinde ödeme tarihinden itibaren 10 yıllık süre var. Zaman aşımı açısından 10 yıllık süre içerisinde bu dediğim rakamları velilerimiz geri talep etmeye dava etme haklarına sahip olduğunu da belirtmek istiyorum” diye konuştu.

GÜNDÜZ: HAKSIZ BİR UYGULAMA

Gündüz, emeklilere bankaların haksız şartlar dayatmasına karşı mücadele etmeleri çağrısında bulunarak, tüketicilerin haklarını savunmalarını ve gerektiğinde şikayet etmelerini önerdi. Gündüz, emekli maaşının, diğer varlıklar gibi haczedilemeyecek nitelikte olduğunu vurgulayarak, bankaların emekli maaşlarını kredi teminatı olarak gösterme uygulamasının haksız olduğunu belirtti. Ayrıca, bankaların emeklilere kredi verirken haksız şartlar içeren sözleşmeler imzalattığını ve bu durumun da Yargıtay tarafından reddedildiğini dile getirdi. Gündüz, emeklilerin bankalardan aldıkları hizmetlere zorunlu olarak katlanmak zorunda olmadıklarını ve bankaların emekli maaşlarını bloke etme veya promosyon ödememe gibi uygulamalarının yasal olmadığını vurguladı. Gündüz, “Sizin bankaya bir borcunuz var ve düzenli bir şekilde ödüyorsunuz. Ancak bir başka bir banka size yüksek bir promosyon veriyor. Hesabınızı oraya taşımak istiyorsunuz. Ancak banka diyor ki kardeşim sen borcunu kapat ondan sonra diyor. Hatta promosyona bile el atabiliyor. Ancak burada takibe uğramamış bir hesabınız varsa hazreti takip olan bir hesabınız yoksa. Banka, sizin hesabınızı serbest bırakmak zorunda ve asla ve asla karşı bankada diğer bankadan şu bankadan bana temiz kağıdı getir bor maaşını kabul edin deme şansı yok. Aynı şekilde bu bankayı da Türkiye bankalar birliğine ve BDDK ya şikayette bulunabilirsiniz” diye uyardı.