Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, limon suyu izlenimi veren; limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos ve benzeri isimlerle limon suyu benzeri ürünlerin satışına yasak geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle birlikte limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos ve benzeri isimlerle limon suyu benzeri ürünler piyasaya artık satılmayacak. Manavoğlu, “Bundan bir yıl önce aynı şekilde nar ekşili soslarda da karar alınmıştı. Buradaki amaç yüzde 100 limon suyunu piyasada tüketilmesini sağlamak. Limon sosu benzeri ürünleri irdelediğimizde içerisinde çok düşük oranlarda limon suyu karşımıza çıkıyor. Bunun yerine doğal ve yapay tatlandırıcılarla aroma vericilerle beraber limon aroması vererek limon suyuymuş gibi piyasada birçok ürün var. Biz orada limon suyundan daha fazla Limon suyuna özdeş doğal veya yapay aromaları tüketim sağlıyor” dedi.

31 ARALIK’TAN SONRA SATILMAYACAK

Tüketiciyi koruma amaçlı çıkarılmış bir tebliğ ile yüzde 100 doğal limon suyu tüketilmesini sağlamak olduğunu belirten Manavoğlu, “31 Aralık 2024’e kadar piyasada bulunanlar satılabilecek ama bundan sonraki süreçte satılamayacak. Yapay aroma vericilere baktığımızda uzun süre kullanımında ister istemez vücudumda bazı alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabiliyor. Alerjik olan insanlar her zaman olabildiğince doğal, olabildiğince ürünün kendisinden elde edilen gıdaları tüketmek zorunda kalıyoruz” diye belirtti.

RAFLARDA YÜZDE 100 LİMON SUYU OLACAK

Tüketicilerin genellikle ürünlerdeki etiketleri dikkatli okumaları konusunda uyarıda bulunan Manavoğlu, “Bizim en büyük eksikliğimiz ne yazık ki bu konuda gıda okuryazarlığımız özellikle ve özellikle biz etiket okumayı çok fazla sevmiyoruz. Tüketiciler kesinlikle ve kesinlikle etiket okuma alışkanlığını kazanmalı. Bunu yaparken de hem Tarım Orman Bakanlığının sosyal medya hesaplarından, tüketiciyi bilinçlendirici içerikleri var. Kabaca etiketlerde nelere bakmaları gerektiğini bilmeleri gerekiyor. Kayıt ve bakanlıktan izin almış bir firmayı tercih etmeleri gerekiyor. Mutlaka son kullanma tarihine bakmaları gerekiyor. Ambalajından bir eziklik darbe almış mı? Üründe delik, çatlama kırılma dökülme var mı? Bu tarz bir gözden geçirip öyle almalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Artık raflarda ürünlerin yüzde 100 doğal limon suyu içermesi gerektiğini belirten Manavoğlu,  “Artık tamamen doğal, içerisinden yüzde 100 limon suyu olması gerekiyor. Onun haricinde işte bir aroma verici farklı bir bileşen orada olmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.