Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Kimi vatandaş bu dönemi tatil yaparak geçiriyor. Özellikle turizm sezonunun canlanmasıyla birlikte otellerde yoğun doluluk beklendiği kaydedildi. Tatilcilerin ilk adresi yine Ege ve Akdeniz olacak gibi görünüyor. Turizmciler otellerde yüzde 90’a yakın bir doluluk oranı beklediğini belirterek 2024 yılı rakamlarının bir önceki yılın üstünde tamamlayacaklarını öngörüyor. Türkiye Seyahat Acentalar Birliği (TÜRSAB) Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi, bu dönemin de yoğun geçeceğini ifade ederek, “Bayram tatilinin olduğu Haziran'ın ortasındaki tesisler özellikle Antalya'da yüzde 90 dolmuş durumdalar. İç pazarın dışında Almanya'dan gelen çok yoğun bir kitle var. Hem Almanya'daki Türk vatandaşları hem de Almanlar yoğun talep gösteriyor. Onun dışında Rusya'dan çok yoğun gelişler var Haziran ayının geneli boyunca diğer milletlerden de çok yoğun gelişler var” diye konuştu. 


TURİZMCİLER, 2024’TEN UMUTLU 
Kuk, 2024 yılının ilk 4 ayının performansı açıklandığında 2023 yılının önünde göründüğüne dikkat çekerek 2024 yılı ilk çeyreğinde dahi yüzde 8-10 civarında üstünde olduğunu söyleyerek “Biz hedeflediğimiz gibi 2024 yılının tamamında bir önceki senenin üzerinde tamamlayacağız” dedi. Genel bir turizm sezonu değerlendirmesinde bulunan Kuk, “Nisan ayı oldukça iyi geçti. Mayısta biraz bir düşüş yaşandı. Şimdi haziranda Kurban Bayramı bereketiyle beraber haziran ayı da oldukça iyi geçecek. Sonra Temmuz, Ağustos aylarını bekleyeceğiz. Zaten sezonun en yüksek noktası o aylar, güzel olacağını düşünüyoruz” diye kaydetti. 


“SEYAHAT ACENTALARINDAN ALIŞVERİŞ YAPILMALI”
Ancak, tatil sezonuyla birlikte dolandırıcılar da harekete geçiyor. Çeşitli reklam ve vaatlerle vatandaşları kandırmaya çalışan dolandırıcıların tuzaklarından kaçınmak için dikkatli olunması gerektiğini belirten Kuk, seyahat paketlerini alırken doğru kişilerden almak ve ödemeleri turizm seyahat acentalarından yapmak önemine vurgu yaptı.   
Kuk, sosyal medya üzerinden alınan tatil tekliflerine karşı da dikkatli olunması gerektiğini ve arka planının iyi araştırılması gerektiğin savunarak “Maalesef insanlarımız doğru kişilerden gidip tatil satın almıyor, iyice araştırmıyorlar. Sonra da mağdur oluyorlar. İnsanlardan paraları tahsil edip sonra rezervasyon yaptırmayan, kişiler veya aracı kurumlarla yapıyorlar. Oysa tüketicilerimiz seyahat acentasından tatillerini satın almaları lazım ”diye uyardı. 

Bakan Hakan Fidan Larlov ile görüştü Bakan Hakan Fidan Larlov ile görüştü


ACENTA, TÜRSAB’DAN KONTROL EDİLMELİ
Seyahat acentasını dolandırıcı olup olmadığını tespit etmenin yolunu aktaran Kuk, “Tespit etmek de oldukça kolay. Bir seyahat acentasının hem web sitesinde hem de birebir ofiste gittiği zaman da özellikle dijital tanımlama sistemimiz var. TÜRSAB dijital tanımlama sisteminden TÜRSAB üyesi olup olmadıklarını görebiliyorlar. Mutlaka ve mutlaka bir seyahat acentasını almaları gerekiyor. Çünkü seyahat acentaları hem TÜRSAB tarafından hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından denetlenen kurumlar. Dolayısıyla yanlış yapma ihtimalleri yok” dedi. 
Tatili ucuz ve cazip gibi bir halede sosyal medya üzerinden sunan reklam ve hesaplarında iyi araştırılması gerektiğini ifade eden Kuk, “Tüketicinin sosyal medyadan tatil satın alma hedefi varken bunu mutlaka arka planın çok iyi araştırması lazım. Bazen çok ucuz fiyatlarla çıkılıp insanları kandırabiliyorlar. Bu anormal derecede ucuz fiyatları gördükleri zaman da bu işin arkasında bir bit yeniği olduğunu hesaplayarak ona göre araştırmaları gerekiyor” diye konuştu.