Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, yağışların sebze ve meyve fiyatlarını sürekli etkileyen önemli faktörlerden biri olduğunu anlattı. Domatesin haldeki fiyatının 13 TL civarında olduğunu ancak bugünlerde 15-16 TL seviyelerine çıkmasını beklediklerini dile getirdi. Yılmaz, benzer şekilde biber fiyatlarında da artış beklentisi olduğunu ifade etti. Meyve fiyatlarına da değinen Yılmaz, karpuzun kilosunun 5 ile 11 TL arasında değiştiğini, kavunun ise 20 TL'ye kadar satıldığını aktardı. 


FİYATI EN DÜŞÜK OLAN MEYVE: KARPUZ
Yağışlar nedeniyle fiyatlarda az da olsa bir yükselme beklediklerini kaydeden Yılmaz, “Yani sebze ürünlerinde geçici de olsa bir yükselme bekliyoruz. Meyve fiyatlarımıza gelirsek şu anda halimizde en düşük gelen meyvemiz karpuz 5 lirayla 11 TL arasında gitmekte. Yine çok tüketilen yine meyvelerimizden kavun 20 TL seviyesine kadar satılmakta. Mersin bölgesinden buraya sera ürünleri geliyor. Üzüm şu anda tarla ürünleri Manisa bölgesi genelde oraya başlayınca düşer. Ama şu anda sera bölgesi olarak Mersin'den üzümlerimiz gelmekte. Siyah üzümler seradır. Bunlar 120 TL'ye kadar satılmakta. Beyaz üzüm 60-70 TL seviyesinde satılmakta. Muz 40-45 TL'ye kadar biraz yükseldi yağışlardan, havaların soğumasından dolayı biraz onda da yükselme var” dedi. 

Bakan Bayraktar’dan yeni keşif müjdesi Bakan Bayraktar’dan yeni keşif müjdesi


MEVYE-SEBZE FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ
Önümüzdeki süreçte sebze ve meyve fiyatlarında düşüş beklentisinin olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Önümüzdeki süreçte bu sebze fiyatlarımızla ve meyve fiyatlarımızla bir düşme yine beklenmekte. Şimdi havaların ısınmasıyla bu fiyatlar devamlı düşer. Bizim pazarımız Türkiye'den ibaret değil. Yurt dışına da gönderiyoruz. Bunları da göndermemiz gerekiyor. Çünkü ülkemize döviz girdisi de lazım. Şu anda karpuzdan bahsediyorum. 5 liraya karpuz satılıyor. 5 liraya satılan karpuz çiftçimizin maliyetini kurtarmıyor. Bu 11 TL bilemediniz 12 TL'ye kadar satılan karpuzlar da genelde alım yaptığı için bu fiyatlara gidiyor. Bizim ihracatı yasaklamadan her zaman teşvik etmemiz lazım. İhracat sayesinde bazı sebze ürünlerimizin fiyatı artabiliyor. O da çiftçimize bir kan suyu, bir destek anlamı taşıyor” diye konuştu. 


YILMAZ: FİYAT FARKLILIKLARININ NORMAL
Pazar tezgahlarında hal fiyatlarına göre yüksek fiyatlar görülmesi ile ilgili eleştirilere yanıt veren Yılmaz, semtlere göre fiyat farklılıklarının normal olduğunu belirtti. Antalya'daki hal fiyatlarının lüks semtlere göre değiştiğini ve bu durumun pazar fiyatlarını etkileyebileceğini dile getiren Yılmaz, bu farklılıklara rağmen, pazarcıların işçilik maliyetleri, KDV, yer kirası gibi unsurları göz önünde bulundurarak fiyatlandırma yaptıklarını ve bu nedenle belirli bir kar payı eklemelerinin normal olduğunu açıkladı.