Irak'ın kuzeyine hava harekatı: 25 hedef imha edildi Irak'ın kuzeyine hava harekatı: 25 hedef imha edildi

Lider Haber TV’de yayınlanan Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programının konuğu kızını köpek saldırısından dolayı kaybeden Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar oldu. Başkan Pınar Türkiye gündeminin bir numaralı maddesi başıboş sokak hayvanlarını konusu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.   
“23. GÜN YOĞUN BAKIMDA  YAŞAM MÜCADELESİ VERDİKTEN SONRA KIZIMI KAYBETTİK”
Sokak köpeklerinin saldırısında kızını kaybeden acılı baba Pınar, “5 Mart sabahı kızım sokağa çıkıyor 2 tane başıboş köpeğin kovalaması sonucu kendini yola atıyor, bir kamyon eziyor sağ bacağı paramparça o şekilde hastaneye kaldırıyoruz , sağ bacağını kurtarmaya çalışıyorlar ama aynı günün akşamı beynine pıhtı atıyor, 23 gün yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdikten sonra kızımı kaybettik. Tabi bu süre içersinde biz çok yere ulaşmaya çalıştık. Bunun bir sorun olduğunu bilmiyorduk. Böyle bir sorun varmış kızımdan önce ne tur ölümler yaşanmış,  böyle bir sorun var hakkımızı nerde arıyacağız diye sorduğumuz zaman, araştırdığımız zaman, Belediyelerden başka muhattap bulamadık. Belediyelere sorduğumuz zaman müraçat edince işte alıyoruz kısırlaştırıyoruz ama yerine geri bırakmak zorundayız  gibi saçma sapan cevaplar alıyorduk.  Ben bile sokağımdaki o kızımın ölümüne sebep veren köpekleri 3 gün sonra devalarca şikayet etmem üzerine almak zorunda kaldılar. Benim sokağımda benim benim Mahallemde bi çocuk olmuş köpek yüzünden onları toplatmak için çaba sarfettik” ifadelerini kullandı. 
“DERNEĞİ MECBUREN KURMAK ZORUNDA KALDIK “
Derneği kurma nedenlerini anlatan Pınar “Derneği mecburen kurmak zorunda kaldık.  Çünkü, dedim gibi bu sorunla mücadele eden hiç bir STK bulamadık ve birilerine ulaşabilmek içinde mağdur halimizi kullanmaktansa STK olalım o şekilde mücadele edelim Milletvekillerine, Bakanlara ve Bakan Yardımcılarına  gerekli tüm mercilere STK olalım diyerek bu Derneğimizi kurduk. Derneği kurduktan sonra tuttuğumuz istatistikleri paylaşayım sizinle en son geçen Perşembe günü kaybettiğimiz kızımızla beraber 81 Vatandaşımız vefat etti. 44 çocuk başıboş köpek sebepli bunlar sizlerin haber yaptığı veya bize ulaşıp size haber yaptırdığımız sayı. Ama bir diğer taraftanda Sağlık Bakanlığının açıkladığı veri var;  2023 yılı 1 ocak 31 aralık arasında kuduz temaslı saldırı sayısı 438 bin yane 438 bin vatandaşımız  gitmiş hastanelere müracat etmiş bir çoğuna 3 doz  geri kalanına 4 doz kuduz aşısını uygulanmış tetanoz aşısı uygulanmış 163 kişiden 1 kişi mutlaka köpek saldırısından yara almış demek oluyor çok ciddi bir rakam” şeklinde konuştu.  
“BELEDİYELER  VERİLEN  GÖREVİN  ARKASINDA  DURMAMIŞ”
Belediyelerin verilen görevin arkasında durmadığını belirten Pınar “26 aydır Derneği kurduğumuzdan beri biz yaklaşık  200'e yakın milletvekili, bakan ve bakan yardımcısı ile görüştük. Kendi hazırladığımız kanun taslaklarını sunduk böyle yapılması lazım, bakın bu ülkelerde böyle yapılmış, yakala kısırlaştır yerine geri bırakla çözmeye çalışan ülkeler bu şekilde mücadele etmiş.  Ama çözemedikleri için radikal karar alamak zorunda kalmışlar. 2004  yılından beri belediyelere verilen görevin arkasında durulmamış kimse görevini yapmamış Belediyeler kısırlaştırmalarını yapmadıkları için popülasyon 4 milyona gelmiş.  Bu saaten sonra da hala kısırlaştır aşıla ve yerine bırak senaryosunun geçersiz olduğunu bugün sayın cumhurbaşkanımız zaten son noktayı koyarak söyledi.  Bunun olamayacağını herkes bildiği halde biliyorsunuz birçok hayvan sever dernek biz el atalım bunların hepsini kısırlaştıralım 5 yıl içersinde bu sorunu çözeriz popülasyon azalmaya başlar diyor belki hep beraber halk olarak iner 4 milyon köpeği 6 ay içersinde üreme döneminde kısırlaştırabilirsek popülasyonun artmasını durdurabilirz.  Ama onlar hala sokakta yaşarken 5 yılda popülasyon azalacak da çocuklarımıza saldırma sayısı azalacak 5 yıl boyunca saldırıpta ölecek vatandaşlarımızı buna kurban edecek durumda değiliz. Bu rakama ulaştıktan sonra bu işin saldırılar ölüm sayıları burala geldikten sonra yerinde yaşatmanın imkansız olduğunu zaten hep bunu dile getiriyorduk tüm raporlarımızda akademisyenlerimizin hazırladığı tüm kamu kurum kuruluşlarına valilere ilettiğimiz raporumuzda da bunu belirtiyorduk.  Kendileri de araştırmışlar Tarım Orman Bakanlığı çok titiz bir çalışma yapmış zaten artık kısırlaştırmanın çözüm olmadığını,  kendi yaptıkları kanunda bunu uygulamaya çalıştıklarını ama başarılı olamadıklarını sayın Cumhurbaşkanımız da söyledi. Bundan sonrası için yapılması gereken bizim desteklediğimiz şu; sokakta 0 başıboş köpek politikası en önemlisi bu yani bizim kırmızı çizgimiz” dedi.
“HEPSİNİN SAHİPLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”
Köpeklerin hepsinin sahiplendirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Pınar “Şimdi zaten 2004 yılında çıkan kanunda bunun zaten yeri vardı Belediyeler bunu uygulamıyordu saldırgan olduğu tespit ediliyorsa veteriner hekim onayıyla uyutabilir zaten şuanda bu kanunumuzda olan bir şey denetim olmadığı için maalesef uygulanmıyor. Benim kızıma saldıran 2 tane köpek video kayıtları  varken o köpekleri almaktan acizlerdi kanunda yeri olan şeyi yapmadıkları için popülasyon buralara geldi. Dernek olarak bizim kırmızı çizgimiz şu sokakta 0 başıboş köpek olması. Çünkü bugün saldırmayan köpeğin yarın saldırmayacağnın garantisi yok birçok hayvan severin bile beslediği köpeklerin bile saldırdığı videolar var,  beslerken saldıran var, severken saldıran var, uysal çok sakin duruyor bir tane bayan geliyor yanaşıyor severken bir handa elini ısırıyor yüzüne hamle yapıyor. Sanatçımız vardı  yüzüne saldırmıştı çok mahsum ben her gün seviyorum dediği köpek yüzünü parçaladı bugün masum gözükebilir ama yarın yanından biri geçerken o köpeğin hiç güdüleri ile hareket edip acaba orda nasıl tehtit algıladı da saldırdı diye konuşmamak için sokakta 0 başıboş köpek politikası hepsi toplanacak. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi barınaklara yerleştirilcek, çok hızlı bir şekilde ordan sahiplendirmeler yapılcak, sahiplenemeyenler için 2’nci aşamaya geçmek gerekiyor 2’nci aşamaya geçmemek için Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi; hepsinin sahiplendirilmesi Belediyelerin görevlerini yerine getirmesi gerekiyor. Tabiki kimse hemen sokaktan köpekleri toplayalım, gidelim hepsini uyutalım böyle birşey yok böyle birşeyi savunmuyoruz, saldırgan ve kuduz olanların zaten kanunda şuan olduğu gibi uyutulması gerekiyor ama mümkünse hepsinin toplanıp sahiplendirilmesi gerekiyor sahiplendirilemeyenler için devlet onunda önünü bulmuştur çalışmalarını yapmıştır. sonuç ihtibariyle sayın Cumhurbaşkanımız son noktayı koydu devletimiz nasıl bir kanun çıkartırsa nasıl bir etki alanı yaratırsa sonuna kadar destekliyeceğiz  ifadelerini kullandı.
“ÖLÜM TEHTİDİNDE BULUNANLAR OLUYOR” 
Ölüm tehtidinde bulunanlar oluyor diyen Pınar “telefonla arayıp hakaret edenler,  mesaj atanlar,  sosyal medyadan yazanlar,  ölüm tehtidinde bulunanlar ben kızımı kaybetmişim bugüne kadar susmadım. 27 aydır susmadım ki başka çocuklarımızın başına bir şey gelmesin. Benim 2 evladım daha var. 80 milyon vatandaşımızın yaklaşık 20 milyonu çocuk. bu 20. Milyon çocuklar içinde ben mücadeleye devam edeceğim susmadım susmayacağım, tehtit ediyorlar ve hakaret ediyorlar ben önce insan diyorum önce çocuk diyorum ve bu insan hakları çocuk hakları için mücadele etmeye devam edeceğim” diye duyurdu.  
 “AVRUPA’NIN 17 ÜLKESİNİ BİZ İNCELEDİK”
Avrupa’nın 17 ülkesini incelediğini belirten Başkan Pınar  “Avrupa’nın 17 ülkesini biz inceledik, oralarla görüşme yaptık,  hepsinin politikası sokkata 0 başıboş  köpek kesinlikle başıboş köpek diye bir şey görme şansınız yok  ilk başta başlerken hepsini almışlar barınaklara her ülkeye göre değişiyor bazıları 15 gün bekliyor, bazıları 2 ay bekliyor en uzun bekleyen 3 ay sahiplendirmeye çalışıyor sahiplenmezse uyutuyor sadece Fransa’da orda yerel barınaklar da var hayvan sever derneklerin barınakları da var sokakta başıboş köpeklerin sahipsizse barınaklara alıp orda bakıyorlar” ifadelerini kullandı. 
“BU İŞİN TOPLAMA  KISMINI ASLA BELEDİYELERE  BIRAKILMAMASI GEREKİYOR”
Bu işin toplama kısmını asla Belediyelere bırakılmaması gerektiğini die getiren Başkan Pınar “Zaten bir evladığımızı zaten bu şekilde kaybettik barınaktan sahiplenilmiş bakamamış tavuklarımı parçalıyor diye sokağa salmışlar  gitti evladımızın boynunu kopardı. Olduğu yerde çocuğumuz vefat etti,  tabiki burda sokağa salınmaması için çok cazdırıcı cezalar olması gerekiyor,  biz bunla ilgilide gerekli yerlerle görüştük. Hem sokağa salınmayla ilgili,  hemde aynı zamanda kanun çıkarsa toplamayla ilgili, bazı Belediyeler toplamayız diyor,  bu işin toplama işini asla Belediyelere bırakılmaması gerekiyor gerekirse Polis ve jandarma eşliğinde toplama yapılması gerekli çünkü, aşırı hayvanseverler vermemek için tartışacaklar bunların önüne geçmek için mutkala toplama aşamasında Asker ve Polisin görev yapması gerekiyor diye düşünüyoruz bunu da illettik” dedi.