ALGE tarafından işletilen Sahil Antalya Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde bulunan dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde turizm sezonu hareketliliği başladı. Deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfini çıkaran vatandaşların can güvenliğini sağlayan cankurtaran ekipleri, 2024 sezonuna hazır olduklarını gösterdi. ALGE Cankurtaran Müdürü Ahmet Gül, Konyaaltı Sahili’nin 7,5 kilometrelik alanında 200 metre aralıklarla çalıştıklarını anlattı.   

GÜMÜŞ BROVELİ CANKURTARANLAR ÇALIŞIYOR 

Konyaaltı Sahili’nde gümüş brove cankurtaranlar ile çalıştıklarına dikkat çeken Gül, “Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından 6 günlük bir eğitim programına dahil oluyorlar. Bu eğitim programında başarılı olurlarsa bu sertifikayı alıp bizimle beraber denizde işbaşı yapabiliyorlar” dedi. Cankurtaranların çalışabilmesi için iyi bir yüzme eğitimi aldıklarını, cankurtaran olacak adayların yüzme tekniklerini düzelttikten sonra materyalli ve materyalsiz kurtarma teknikleri öğretildiğini paylaşan Gül, “İlk yardım teknikleri, temel yaşam desteği gibi eğitimlerimizi veriyoruz. Burada oluşacak kesikler, kırıklar, burkulmalar da kullanacağımız bantlama, bandajlama eğitimlerini veriyoruz. Kardiyovasküler sistemlerini geliştirecek eğitimlerimizi veriyoruz” ifadelerini kullandı. 

“YÜZME ARAÇ VE GEREÇLERİNİ ALSINLAR” 

Yüzme bilmeyen vatandaşlar uyarılarda bulunan Gül, “Nasıl olsa bir kere geliyorum, diye yüzmek için kolluk simit gibi yüzme araçlarını almıyor insanlar. Çocuklarına veya kendileri yüzme bilmiyorlarsa simit, kolluk ve benzeri durumları kurtarma araç gereçlerini veya yüzme araç gereçlerini temin etsinler, güvenli bir şekilde suya girsinler” diye kaydetti.  Özellikle tatil döneminde olduğu için bazı vatandaşların alkol tükettikten sonra ayılmak için girmesinden kaynaklı boğulma vakaları ile karşılaştıklarını dile getiren Gül, “Suya girip ayılamayıp bir sürü insan çıkartıyoruz. Bunu yapmasınlar. Denize girerken alınabilecek tüm önlemleri aldıktan sonra bir sorun olursa biz elimizden geleni yaparız” dedi.  

EN ÇOK BOĞULMA VAKASI HAFTA SONU  

En çok boğulma vakalarının arttığı dönemleri sıralayan Gül, “Okullar kapandığı zamanlar, hafta sonları pazar günü özellikle ve bayram günleri inanılmaz kalabalık oluyor. Hatta sadece Antalya'dan değil, Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden Konyaaltı Sahili’ne geliyorlar. O dönemlerde yoğun bir yorucu bir tempo ile karşı karşıya kalıyoruz. Ama elimizden geldiği kadar da işimizi iyi yapmaya çalışıyoruz” diye kaydetti.  Sezonda 500’ün üstünde boğulma vakası ile karşı karşıya kaldıklarını paylaşan Gül, “Misafirlerimiz kendi kurtarma zincirlerini, halkalarını, güvenliklerini aldıktan sonra en sonuncu halka olarak biz geliyoruz. Biz burada sezonda minimum 500'ün üstünde boğulma vakası yaşıyoruz. Minimum 1000 tane çocuk kaybı ve benzeri durumlarla karşılaşıyoruz.  

Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail güçlerinin TRT ekibine saldırısına tepki Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail güçlerinin TRT ekibine saldırısına tepki

Manşet 2024 05 25T183311.808

FİLM SAHNESİ GİBİ TATBİKAT YAPTILAR  

Muhtemel boğulma vakalarına karşı hazır olduklarını gösteren cankurtaranlar, nefes kesen bir tatbikat gerçekleştirdi. Aksiyon dolu sahneleri aratmayan görüntülerde boğulma tehlikesi geçiren vatandaşı fark eden cankurtaran İpek Karakuş can simidi ile suya atlayarak, boğulan vatandaşın yanına doğru hızla gitti. Senaryo gereği kurtarılan vatandaş sahile çıkartılarak ilk yardım müdahalesi yapıldı. Geçen yıl ekibe katıldığını Anlatan ALGE cankurtaran ekibinden İpek Karakuş, çalıştığı süreden bu yana birçok boğulma vakasında insan kurtardığını ifade etti. 

Manşet 2024 05 25T182936.508