Takip edenler hatırlayacaktır: Osmangazi Meydanı’na ilişkin seçimden önce de çağrılar yapmıştım.

1 Ocak 2024’te henüz adaylar belli değilken bu yazıyla:

https://www.liderbursa.com/osmangazi-adayina-oneri-h56912.htm

9 Şubat 2024’te henüz M. Dündar Osmangazi Belediye Başkanı iken şu yazıyla:

https://www.liderbursa.com/baskan-dundar-a-cagri-h58406.htm

***

CHP’li Erkan Aydın’ın proje sunumuna 7 Mart’ta katılmış ve o günkü yazının (https://www.liderbursa.com/nilufer-de-degisime-dogru-h60878.htm) üçüncü bölümünde şöyle demiştim:

“CHP’nin Osmangazi Belediye Başkan Adayı Erkan Aydın, dün proje lansmanını gerçekleştirdi. Davet üzere toplantıya katıldım.

Kültür Park içindeki bir tesiste geniş katılımla düzenlenen programda önceki dönem Milletvekili Erkan Aydın, son derece yalın ve ölçülü bir tarzda projelerini anlattı.

Erkan Aydın’ın göründüğü gibi samimi bir siyasetçi olması, içten pazarlıklı olmadığına ikna sağlayan ve kafasındakini net olarak dışa vurma temsili dikkat çekti, güven verdi.

Sunumu sonrası gazetecilerden soru alması son derece şıktı.

Bendeniz, acizane ‘Osmangazi’nin yapısal gerçekliği kadar demografik bir gerçekliği de bulunduğunu vurgularken Erkan Aydın’ın Dağ Yöresi’nden bir siyasetçi olarak toplum farklı kesimlerinden nasıl tepkiler aldığını ve onlara nasıl seslendiğini’ sordum.

Erkan Aydın, “Bursa’ya ve Osmangazi’ye farklı bölgelerden gelen insanlar var. Dolayısıyla burası bir mozaik. Bizim için de nerede doğduğunun bir önemi yok. Nerede doyduğunun ve ikametinin önemi var. Hem yapım itibarıyla hem de kökleri 700 yıla uzanan bir Bursa evladı olarak biz herkesi bağrımıza basarız. Bugün Büyükorhan’ın Mazlumlar Köyü’ne gidin, yaşlı bir teyzemin belki bölecek ekmeği yoktur ama seni misafir görürse ‘gel oğul sofraya otur, karnın aç mı?’ der. Biz de bu kültürle yetiştik, büyüdük. Dolayısıyla herkesle barışığız. 7 düvelle barışığız. Hiç kimseye asla ve asla ayrımcılık yapmayı” yanıtını verdi.

Mütevazi ve erişilebilir bir yapıda olduğu anlaşılan Erkan Aydın’ın özellikle ‘ayırt etmeksizin’ tüm gazetecileri ve salondakileri tek tek kapıdan uğurlaması, zarif yaklaşımının bir göstergesiydi.

İfade etmeliyim ki Bursa’daki CHP’li adaylar arasında Erkan Aydın’ın her yönden ayrıştığını görüyoruz.

Bu dönem daha uzun süredir sahada çalışan ve doğru noktalara parmak basan Aydın’ın kazanmaya yakın olduğu söyleniyor.

Sonucu 31 Mart’ta göreceğiz…”

***

Söylentiler doğru çıktı ve Erkan Aydın kazandı. Üstelik resmi olmayan sonuçlara göre 2019’dakinden daha az oy almış olmasına rağmen…

E. Aydın ile ilgili o günkü kanaatim ile bugünkü arasında bir değişiklik yok.

Haliyle düne kadar Dündar’a yaptığım çağrıyı bu kez kendisine yöneltiyorum:

‘Osmangazi Meydanı’ projesi, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın yaptığı ‘Uyumayan Kütüphaneler’ gibi kentin göbeğinde bir bilgi ve akıl merkezi haline getirilsin.

Osmangazi Meydanı; sivil toplumun, gençlerin, dezavantajlı grupların, sanat ve ilim dünyasının buluşma ve kaynaşma durağı olsun.

Kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği çocukların koşuşturduğu meydan; bilgi, akıl, kültür ve huzur kenti Bursa kimliğine hizmet etsin.

Ticareti değil insanı öne alan bir yaklaşımla o meydanda alışveriş sadece fikirde, sanatta, ilimde ve toplumsal ilerlemede yapılsın.

Telefon kılıfı, çorap, ipek bir şal veya herhangi bir ticari mal yerine insanların kendilerini kente ait hissedebilecekleri ve duygusal bağ kurabilecekleri yeni neslin anılar biriktireceği, aydınlanacağı bir merkez hüviyetine bürünsün.

Osmangazi’de ikamet eden bir seçmen olarak, Mustafa Dündar’ın tartışmalara konu olsa da öyle ya da böyle bir emekle ortaya çıkardığı o meydana bu bakışla kim bakıyorsa kazanması gereken o’dur diye düşünüyorum.

Düşünsenize!

Ulu Cami’nin hemen dibinde, Bursa’nın kalbinde bir huzur adası…

Orada kitapseverin, müzisyenin, sanatkarın, sivil toplumun harmanlandığı bir ekosistem inşa edilmiş… Hemen yanına küçük bir amfi kurulmuş… Bir şair kürsüsü yapılmış mesala… Ressamların ışığı beklediği bir anda duygu yüklü bulutlar damla damla ilham yağdırmış…

***

Belediyenin borçluluğunda aslan payına sahip olduğu söylenen proje, bugünkü ekonomik şartlarda böyle bir yapıya büründürülebilir mi?

İşte maharet ve vizyon orada… Bakalım E. Aydın ne yapacak?

Saygıyla…